Ειδήσεις

Αναφορά της Άννας Βαγενά για την κατάργηση των αγορών καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες


Αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε χθες, 14/12/21 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Βαγενά, διαβιβάζοντας επιστολή του Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ενεργοί Πολίτες Λάρισας του Δήμου Λάρισας, με θέμα: «Διαμαρτυρία για την κατάργηση των αγορών καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες».

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, εκφράζουν την σφοδρή αντίθεσή τους στην απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τις αγορές Χωρίς Μεσάζοντες από 1/02/2022, με το νέο της Νόμο 4849/2021, της 5/11/2021. Χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή απαράδεκτη και καλούν την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να επανορθώσει, έστω την τελευταία στιγμή,  ενώ παράλληλα τονίζουν ότι οι αγορές Χωρίς Μεσάζοντες είναι  ένα επίτευγμα των Κινημάτων αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς, το οποίο με πολλούς αγώνες κατέκτησαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, καταφέρνοντας να οδηγήσουν την Πολιτεία στην αναγνώριση της αναγκαιότητας αυτού του θεσμού αυτού, ιδιαίτερα σημαντικού μέσα στις συνθήκες κρίσης που ζούμε, και στη νομιμοποίησή του, με την ψήφιση του Ν4497/2017.

Ο θεσμός της Αγοράς Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες είναι μεγάλης σπουδαιότητας, γιατί αφ’ενός δίδει την ευκαιρία στους ντόπιους παραγωγούς να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε πιο συμφέρουσες τιμές και για τους μεν και για τους δε, αφ’ετέρου οι καταναλωτές έχουν έτσι τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα του τόπου τους, αλλά και να βοηθήσουν παράλληλα τους μικρούς, εγχώριους παραγωγούς. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι ότι αμέτρητες άπορες οικογένειες εξασφαλίζουν δωρεάν τρόφιμα, εφ’όσον οι όροι λειτουργίας των Αγορών Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες περιλαμβάνουν τη δωρεά ενός ποσοστού της συναλλασσόμενης ποσότητας στα Δωρητήρια Τροφίμων των Κινημάτων και, μέσω αυτών στους δικαιούχους, βοήθεια διόλου ευκαταφρόνητη γι’αυτές τις οικογένειες, στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα.

Εξηγούν δε, ότι δεν ζητούν την εξαφάνιση των μεσαζόντων από το εμπόριο, αλλά ότι οι Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες προσφέρουν μια εναλλακτική δυνατότητα στους μικρούς εγχώριους παραγωγούς, καθώς και ένα εργαλείο εξορθολογισμού των τιμών. Άλλωστε, οι ποσότητες που διακινούνται από αυτές τις αγορές είναι αμελητέες μπροστά στους τεράστιους τζίρους της υπόλοιπης αγοράς.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξετάσει τα αιτήματα του Σωματείου «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» της  και να την ενημερώσει για τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Προηγούμενο άρθρο Στα 63 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Εξοικονομώ για τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο ΕΚΛ: Όλοι στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με την ΕΟΑΣΝΛ