Ειδήσεις

Βαγενά: Το ρεκόρ του πληθωρισμού 4,8% το Νοέμβριο εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα


Ο κ.Άδωνις Γεωργιάδης στις 12-12-21 διαλαλούσε σε πρωινή εκπομπή του Mega:«Αν εξαιρέσεις το κόστος της ενέργειας, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα. Το βλέπω εγώ κάθε μέρα….» Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα, κύριε Γεωργιάδη;

Με πληθωρισμό 4,8% έκλεισε ο Νοέμβριος. Σύμφωνα με τις μελέτες και τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κύμα των ανατιμήσεων θα ενισχυθεί κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε ακόμη υψηλότερα ρεκόρ, υπερβαίνοντας και αυτό του Νοεμβρίου, που είναι το μεγαλύτερο των έντεκα τελευταίων ετών.

Η άνοδος των τιμών δημιουργεί μεγάλες απώλειες στο οικογενειακό εισόδημα μιας μεγάλης κατηγορίας ανθρώπων, περιορίζοντας έτσι την αγοραστική τους αξία, σε σημείο ώστε το 27% των πολιτών να αδυνατεί να έχει πρόσβαση ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, τον Οκτώβριο η αύξηση μόνοτων εξόδων στέγασης και μεταφοράς, για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% , ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το Νοέμβριο ενισχύουν την υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης περίπου στο 10%. Η κοινωνία έχει βιώσει στο πετσί της το κύμα της ακρίβειας, πράγμα που δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως θέλει η κυβέρνηση να ισχυρίζεται,αντιθέτως, επιδεινώνεται δραματικά από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των καρτέλ τηςενέργειας και των τροφίμων. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις 2% στον κατώτατο μισθό είναι απλώς κοροϊδία.

Μετά το κύμα της ακρίβειας και της πανδημίας έρχεται ορμητικό ένα άλλο κύμα,αυτό της οργής, που δε μπορείτε να το αναχαιτίσετε, όσο κι αν σας στηρίζουν τα φιλικά σας κανάλια.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας του ΣΘΕΒ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Επιτροπή Ειρήνης: Να μη μετατραπεί η Λάρισα σε ορμητήριο πολέμου