Ειδήσεις

Μάξιμος: Συμπαρασταθείτε στις πρωτοβουλίες για την Αγία Σοφία!


«Ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες μας θα βρουν ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα η οποία θα αυξήσει την πίεσή της προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να αναθεωρήσει την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος. Γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύετε για την επικράτηση του δικαίου όπου γης προσδοκούμε να σας βρούμε ένθερμο και έμπρακτο συμπαραστάτη σε αυτήν την προσπάθεια». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επιστολή του που επεδόθη στον πάπα Φραγκίσκο. Η επιστολή του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσημη υποδοχή του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συνοδεύει τον τόμο «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που εξέδωσε η ΔΣΟ, και επιδόθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού, στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην επιστολή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στον τόμο προβάλλονται 37 ιστορικοί ναοί που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, όπου το φθαρτό υμνεί το άφθαρτο και όπου το έργο υμνεί τον Λόγο, ειδικά σε χώρες που βίωσαν τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή παράδοση, ενσωματωμένοι και προσαρμοσμένοι στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και του κάθε λαού. Ανάμεσά τους, ως κορωνίδα και ανυπέρβλητο ανθρώπινο δημιούργημα στέκει ο περικαλλής ναός που για αιώνες αποτέλεσε το σύμβολο του μεγαλείου και της πνευματικότητας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: η Αγία Σοφία στην Κωνσταντίνου Πόλη, που εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος συνέλαβε και υλοποίησε αυτό το θαύμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Η Μεγάλη Εκκλησία, ο φάρος αυτός της Ορθοδοξίας, μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο χριστιανικός διάκοσμός της, καλυμμένος από επιχρίσματα, έμεινε στη λήθη έως το 1934, όταν στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του τουρκικού κράτους μετατράπηκε σε μουσείο. Λίγο αργότερα, επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας αποκάλυψαν και συντήρησαν τα τραυματισμένα από την απουσία φροντίδας ψηφιδωτά και άρχισαν και πάλι να συρρέουν στο μνημείο επισκέπτες από όλες τις χώρες της υφηλίου, για να δουν και να θαυμάσουν το ζωντανό θαύμα του βυζαντινού πνεύματος. Αργότερα, η Αγία Σοφία εντάχθηκε στον επίσημο κατάλογο των προστατευμένων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς τον Ιούλιο του 2020, το μοναδικό αυτό μνημείο, η Αγια-Σοφιά του χριστιανικού κόσμου, έγινε και πάλι μουσουλμανικό τέμενος με μια αυθαίρετη απόφαση που παραβλέπει την ιστορία του μνημείου και που αδιαφορεί για τους διεθνείς θεσμούς και τις παγκόσμιες αντιδράσεις. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε με ποικίλες παρεμβάσεις να αναδείξουμε το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα, μη επιτρέποντας να παραδοθεί στη λήθη και εν τέλει να παγιωθεί η απαράδεκτη αυτή πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες  του πολιτισμού μας».

Προηγούμενο άρθρο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αμπελώνα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ασφαλτοστρώσεις στην Βερδικούσια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας