Ειδήσεις

Μάξιμος: Αλληλεγγύη και σεβασμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ


«Χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι η παροχή προσβασιμότητας και ίσων ευκαιριών σε κάθε έκφανση της ζωής στα άτομα με αναπηρία. Ως κοινωνία οφείλουμε να προσπαθούμε διαρκώς για την δημιουργία συνθηκών πραγματικής ισότητας για όλους, και ιδιαιτέρως για όσους συνανθρώπους μας λόγω αναπηρίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως η νομοθέτηση από την 1η Οκτωβρίου του θεσμού του προσωπικού βοηθού με αμοιβή από το κράτος που θα επιτρέπει την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την εθνική και παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

 

Δράσεις για ΑμεΑ

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, με τις δεκάδες δράσεις που προβλέπονται σε αυτό, είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις του κράτους με τους αναπήρους, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για μια φυσιολογική ζωή, που θα περιλαμβάνει δυνατότητες εκπαίδευσης, εργασίας και ομαλών κοινωνικών σχέσεων.

Αναμφίβολα, όμως, πρέπει και ως κοινωνία να αποκτήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα σε σχέση με τα ΑΜΕΑ, που θα διέπεται από την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στα δικαιώματά τους, καθώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ακόμη μένει αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι το επιθυμητό σημείο. Όσο θα υπάρχει έστω κι ένας που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά από το σημείο πρόσβασης των ΑμεΑ στο πεζοδρόμιο, γιατί για κάποιους οι ανάπηροι είναι “αόρατοι”, δεν μπορούμε ως κοινωνία να είμαστε ήσυχοι ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας».

Προηγούμενο άρθρο Ασημένιο βραβείο για το Διαχρονικό Μουσείο στα Lighting Awards 2022
Επόμενο άρθρο Διακρίσεις μαθητριών της Μουσικής Σχολής Νίκαιας