Ειδήσεις

Παρουσίαση του Προγράμματος Τυτώ που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλία


Τον Πρόεδρο Δημοκρατίας του Ισραήλ κ. Ισαάκ Χέρτζογκ συνάντησε ο Λαρισαίος Πρόεδρος του Οργανισμού «ΤΥΤΩ» Βασίλειος Μποντζώρλος την Πέμπτη 25.11.2021 προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά την υλοποίηση του Προγράμματος ΤΥΤΩ στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η παρουσίαση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς workshop το οποίο διοργανώθηκε από τις 21 έως και τις 25 Νοεμβρίου, στο Ισραήλ υπό την αιγίδα τριών φορέων, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU), της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης στο Ισραήλ (SPNI) και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξηςτης χώρας.Η ΑΜΚΕ«ΤΥΤΩ» παρουσίασε την εξέλιξη του έργου τόσο στις εργασίες του Workshop, όσο και σε ειδική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Χέρτζογκο οποίος με χαρά υποδέχτηκε το επιτελείο της διεθνούς συνεργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η θεματική του διεθνούς workshop ήταν η «Φυσική καταπολέμηση τρωκτικών με τη διαχείριση πληθυσμού του νυκτόβιου αρπακτικού Τυτώ». Στις εργασίες του workshop συμμετείχαν 7 χώρες, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Μαρόκο, Ελβετία, ΚύπροςκαιΕλλάδα. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τον Οργανισμό «ΤΥΤΩ – Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα», μέσω του Προέδρου του Δ.Σ. Δρ Βασιλείου Μποντζώρλου. Στόχος του Διεθνούς Workshop ήταν η μεγαλύτερη εδραίωση της συνεργασίας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, και η ανάλυση της εξέλιξης του «Πρότζεκτ ΤΥΤΩ» σε κάθε χώρα.

Το «Πρότζεκτ ΤΥΤΩ» ξεκίνησε στο Ισραήλ πιλοτικά το 1982 και είναι από το 2008, πλέον, εθνικό πρόγραμμα της χώρας. Εφαρμόζεται τα τελευταία 10 χρόνια σε μεγάλο εύρος της Μεσογείου, και αποσκοπεί στη διαχείριση του νυκτόβιου αρπακτικού Τυτώ για την φυσική καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικώνμέσω της θήρευσης. Τα τρωκτικά αποτελούν ένα φλέγον πρόβλημα για τη γεωργία τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό – υγειονομικό (μετάδοση νόσων), αλλά και πρόβλημα βιοποικιλότητας εξαιτίας της εισροής χημικών τρωκτικοκτόνων.

Στην Ελλάδα το «Πρότζεκτ ΤΥΤΩ» εφαρμόζεται πιλοτικά στη Θεσσαλία από το 2018, και αναπτύσσεται θεσμική συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 9 Δήμους της Θεσσαλίας, τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λάρισας, Ρήγα Φεραίου, Σοφάδων, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων, αλλά και με εκπροσώπους της γεωργίας, με στόχο την κλιμάκωση του έργου.

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, Δρ Βασίλειος Μποντζώρλος δήλωσε σχετικά: «Η επιστημονική ανταλλαγή γνώσης είναι ύψιστης σημασίας για την ουσιαστική πρόοδο και εξέλιξη του προγράμματος στις χώρες μας. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για την ΤΥΤΩ αλλά και για εμένα τον ίδιο προσωπικά, η πρόσκληση εκ μέρους του Ισραήλ και η παρουσίαση του προγράμματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χέρτζχογκ. Συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερη δύναμη και αφοσίωση την υλοποίηση του προγράματος αυτού στον τόπο μας, τη Θεσσαλία, καθώς πιστεύουμε βαθιά στα ωφέλη που μπορεί να δημιουργήσει για το θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα».

Προηγούμενο άρθρο ΣΒΘΣΕ: Οι Εξελίξεις στην Ενεργειακή Κρίση
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος