Ειδήσεις

Ν. Παπαγεωργίου: Η έκθεση Σχολικές Αυλές αποδεικνύει την ανάγκη για μία αρχιτεκτονική επανάκτηση του δημόσιου χώρου


Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Σχολικές Αυλές», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε πως:

«Όταν αναφερόμαστε στους δημόσιους χώρους μιας πόλης, στην πραγματικότητα μιλάμε για την ταυτότητα της ίδιας της πόλης. Σε αυτούς τους χώρους εκδηλώνονται οι ανθρώπινες συναναστροφές και σχέσεις, οι συγκρούσεις και οι αντιφάσεις της κοινωνίας. Οι δημόσιοι χώροι διαμορφώνουν τους κοινοτικούς δεσμούς στις γειτονιές. Είναι τόποι συνάντησης. Είναι περιβάλλοντα αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών που επηρεάζουν την ποιότητα του αστικού βίου σε όλες τις εκφάνσεις του. Οι εντυπώσεις μας για μια πόλη διαμορφώνονται κυρίως από την αρχιτεκτονική ποιότητα αυτών των δημόσιων χώρων. Οφείλουν να είναι ευχάριστοι, ενδιαφέροντες, λειτουργικοί, καλά διατηρημένοι, και ασφαλείς, αλλιώς σπάνια θα επιστρέψουμε σε αυτούς. Ο καλός σχεδιασμός πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Κάτι που δυστυχώς σήμερα δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική να απουσιάζει από το αστικό μας περιβάλλον.

Οι σχολικές αυλές αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία δημόσιου χώρου καθώς οι χρήστες τους είναι κυρίως τα παιδιά μας. Είναι σημείο συνάντησης μαθητών, χώροι άθλησης, εκδηλώσεων, μάθησης και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων.

Τι ζητάνε όμως από αυτούς τους χώρους οι μαθητές, οι γονείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι Δημοτικές Αρχές; Εξυπηρετούν άραγε τον σκοπό τους; Και τι απαντήσεις μπορεί να δώσει η αρχιτεκτονική επιστήμη σε αυτά τα ερωτήματα;

Αυτά τα ζητήματα απασχόλησαν μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, που υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις. Η παρούσα έκθεση αποτελεί μία παρουσίαση των σχεδιαστικών προτάσεών που καταθέσανε. Προτάσεις που συνηγορούν στο γεγονός πως ήρθε η ώρα μιας σταδιακής επανάκτησης των σχολικών αυλών και του δημόσιου χώρου αλλά και πως η πόλη μας διαθέτει υψηλού επιπέδου αρχιτέκτονες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος και ελπίζω ο Δήμος Λαρισαίων να προχωρήσει στην αναμόρφωση των σχολικών αυλών σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Εύχομαι ακόμα, αυτό το εγχείρημα να αποτελέσει παράδειγμα και για τους άλλους Δήμους.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη Απόστολο για την συνεργασία που είχαμε αλλά ιδιαίτερα, για την σημαντική πρωτοβουλία να είναι η Λάρισα ο πρώτος Δήμος που προχώρησε σε ένα τέτοιο εγχείρημα.»

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο 7o Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο, 27 και 28 Νοεμβρίου 2021