Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Σχέδιο Ύδωρ.Thess για εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και βραβευμένη, πρότυπη  περιβαλλοντική πολιτική στη διαχείριση του νερού  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  από το βήμα της ημερίδας  που διοργάνωσε η ΠΕΔ για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας. «Κινούμαστε με Σχέδιο Ύδωρ.Thess, με  στόχο την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, τη ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, την  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη  βελτίωση της αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τα τελευταία 10 χρόνια,   σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται  484 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ απ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, που κάνουν πράξη το σύνθημα της Περιφέρειας «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις»:

-Εμβληματικά και πολυβραβευμένα  έργα  που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση και το περιβάλλον  όπως η επαναδημιουργία της  Κάρλας,  και τα νέα έργα στήριξης της λειτουργίας της λίμνης: η   επέκταση του αρδευτικού δικτύου κατά 26 χιλιόμετρα με εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ ώστε  τα οφέλη να διαχυθούν σε επιπλέον 26.000 στρέμματα καλλιεργειών στις περιοχές του   Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου και  η συντήρηση  του  πρωτοποριακού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της λίμνης (2,4 εκατ. ευρώ)  που διασφαλίζει  την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του έργου.

-Μεγάλα και μικρότερα  έργα υποδομών  όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και  Φράγματα (Καστρί, Γλαύκη Ξηριάς, Ληθαίος, Γυρτώνη Μαυρομάτι),  22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως  2,2 εκατ. ευρώ το καθένα,   όπως η αναστόμωση των πηγών στα Βρυσιά Φαρσάλων, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter  για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

– 178 Αντιπλημμυρικά έργα  σε όλη τη Θεσσαλία, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, που με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για ανθρώπινες ζωές και αγαθά, δημόσιες υποδομές και δίκτυα. Με  χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε το μεγάλο αντιπλημμυρικό και αρδευτικό έργο στον ποταμό Μέγα στην Καρδίτσα.

-Έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο   σύνολο των οικισμών  της Θεσσαλίας με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους  που αποκτούν όλοι Βιολογικό Καθαρισμό. Με  Βιολογικούς Καθαρισμούς καλύπτονται και οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

-Έργα  ύδρευσης παντού, που διασφαλίζουν επαρκές,  ποιοτικό πόσιμο  νερό, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε για το έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, με το οποίο καλύπτονται οι υδρευτικές ανάγκες  55.000 κατοίκων σε  42 χωριά των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά, τα έργα νερού στο  Δήμο Κιλελέρ Λάρισας  και το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας από το οποίο ωφελούνται 15.000 μόνιμοι κάτοικοι  και παραθεριστές των Δήμων Σούρπης και Πτελεού. Χρηματοδοτούμε το έργο της αλλαγής των αγωγών ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα  του Βόλου και της Ν. Ιωνίας με 18 εκατ. ευρώ.

Από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στη Θεσσαλία χρηματοδοτούνται τα έργα:

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Τυρναβου 238.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Πηνειού 1.450.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Ταουσανης 833.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Μακρυχωριου 310.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Δαμασιου 1.370.000 €

Κατασκευή έργων τεχνητού εμπλουτισμού του καρστικου συστήματος Υπερειας ν. Λάρισας- Ορφανών ν. Καρδίτσας 7.443.914,00 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών μεταφοράς νερού και αντλητικων συγκροτημάτων στο αγρόκτημα Δήμητρας             490.000  €

Κατασκευή λιμνοδεξαμενης Παλαιομονάστηρου Τρικάλων 1.580.000 €

Κατασκευή φράγματος και αρδευτικού δικτύου Πλατάνου 11.850.000 €

Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων υπό πίεση στα αγροκτήματα Κάτω Ελάτης, Γοργογυρίου, Φήκης, Ελευθεροχωρίου, Λιλης ν.Τρικάλων 3.000.000 Βελτιστοποίηση λειτουργίας υφιστάμενων αρδευτικών αντλιοστασίων 1.050.000 €

Φράγμα Ληθαίου ν. Τρικάλων 10.230.626 €

Κατασκευή υπόγειων αρδευτικών δικτύων για την ορθολογική αξιοποίηση υφιστάμενων κρατικών γεωτρήσεων του δήμου Βασιλικής ν. Τρικάλων  735.000 €

Κατασκευή λιμνοδεξαμενης και αρδευτικού δικτύου στο Δ.Δ. Πιαλείων 2.400.000 €

Εξορθολογισμός λειτουργίας υφιστάμενων δικτύων άρδευσης ν. Τρικάλων 12.000.000 €

Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτημάτων Αγιοπηγή-Μαύρικα 1.850.000 €

Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτημάτων Καππα-Χαρμα 2.952.000 €

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού 21.232.000  € (Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο / Επίβλεψη: Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής και αγωγού μεταφοράς Καστανιάς Αλοννήσου 8.302.017  € (Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο)

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Πανόρμου Σκοπέλου 7.149.323  € (Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο)

-Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 Θεσσαλίας,  εντάχθηκαν 22 έργα, προϋπολογισμού  έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

Άρδευση Αμπελιών Τ.Κ.  Βασιλικής Δήμου Μετεώρων 700.000 €

Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Παλαιομονάστηρου  1.700.000 €

Κατασκευή υπογειωση αγωγών άρδευσης Ελάτειας Δήμου Τεμπών 900.000 €

Αρδευτικό αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου Δήμου Σοφάδων  1.483.500 €

Υδραυλικά έργα κλειστού δικτύου άρδευσης Δ.Δ. Μακρυράχης και Δ. Δ. Πουρίου Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου  1.004.728,38 €

Βελτίωση αρδευτικών δικτύων Δήμου Κιλελέρ 2.200.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι Τυρναβου (Φαλανης-Γιαννουλης) ν. Λάρισας 1.666.750  €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι Τυρναβου (Αμπελωνα) 1.966.200  €

Η/Μ αρδευτικών έργων – κατασκευή και λειτουργιά αντλιοστασιου και δικτύου αγωγών μεταφοράς νερού για αρδευτική χρήση στη θέση Κουτσουρο – Κομμενο στην Τ.Κ. Στομιου δήμου Αγιας 615.000 €

Κατασκευή -υπογειωση δικτύου αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μακρυχωριου δήμου Τεμπών 1.000.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Πηνειού Δ.Δ. Καλοχωριου-Χειμαδιου 240.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ενιπεα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα) 1.178.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ενιπεα Φαρσάλων (νότιο τμήμα) 1.860.000 €

Κατασκευή υπογειωση δικτύου αγωγών άρδευσης Ραψανης δήμου Τεμπών 568.000 €

Κατασκευή φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιων  Π.Ε. Λάρισας 2.083.200 €

Εκσυγχρονισμός Υπογειοποίηση δικτύου άρδευσης κτηματικής περιοχής Φαρκαδόνας 1.123.901,35€

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ραψανης 1.200.000 €

Κατασκευή , προσθήκη και συντήρηση θυροφραγμάτων στο Δήμο Καρδίτσας 215.000 €

Εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Ενιπεα Φαρσάλων 1.390.000 €

Προμήθεια τοποθέτηση συστημάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης Η/Μ εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας Δήμου Παλαμά 2.170.000 €

Εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού στα αντλιοστάσια ΤΟΕΒ Δαμασιου 240.000 €

Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Πηνειού 1.612.000 €

-Στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάσσονται τα έργα:

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Δίλοφο (Κακλιτζορεμα) Λάρισας

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στο Ναρθάκι (Λουτζιακορεμα) Λάρισας

-Με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ  δρομολογούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  τα έργα:

Φράγμα  στη Σκοπιά Φαρσάλων (Παλαιοδερλι)

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Νεοχωρίτη Τρικάλων

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσηςστο Γριζάνο Τρικάλων

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης Αχλαδοχωρίου Τρικάλων

Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Δίκτυο άρδευσης στις  τοποθεσίες Υπέρειας-Ορφανων Καρδίτσας

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στην τοποθεσία Τίτανος Τρικάλων

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί  την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του    Αχελώου, που  είναι το μεγαλύτερο green deal  έργο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Ο Αχελώος είναι  εθνικό, όχι θεσσαλικό έργο» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Είναι  έργο ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, έργο ζωής με προστιθέμενη αξία και πλούτο για όλη  τη χώρα,  έργο που όλους ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν. Τα  δύο Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στη Μεσοχώρα και τη Συκιά  εξασφαλίζουν την παραγωγή φθηνής  ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα οικολογικό, «πράσινο» τρόπο, ειδικά  σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα  και συμβάλλουν  καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Ο Αχελώος προσφέρει υδατικό απόθεμα  ασφάλειας σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων ξηρασίας,   οικολογική αποκατάσταση σε περιοχές με προβληματικούς και  εξαντλημένους υπόγειους υδροφορείς, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, αποτρέπει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου,   δημιουργεί έναν προνομιακό χώρο για επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, συμβάλλει στην ύδρευση πόλεων και οικισμών με καθαρό, ποιοτικό  νερό. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φράγματα που έχουν δρομολογηθεί  και που διεκδικεί η Περιφέρεια – Μουζακίου, Τιτάνου,  Νεοχωρίτη Πύλης, Αγιονερίου  Ελασσόνας-,  το έργο του Αχελώου διασφαλίζει  τη συνέχιση της ζωής και  της παραγωγής, διασφαλίζει  το μέλλον της Θεσσαλίας και των επόμενων γενιών. Η συντριπτική πλειοψηφία,  συμφωνεί  με το έργο. Οι  διφορούμενες φωνές κάνουν ζημιά στην ελληνική οικονομία και συντηρούν  ένα «εθνικό έγκλημα». Τα μεγάλα έργα, όπως αυτό στο οποίο έχουν επενδυθεί 1,2 δις ευρώ σε παρούσες αξίες,  κατασκευάζονται για να ολοκληρώνονται και να προσφέρουν στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον,  όχι για να καταστρέφονται.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τη δίκη των αγωνιζόμενων αγροτών