Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή στη Θεσσαλία


Σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή στη Θεσσαλία έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες, με τον όψιμο παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, περίοδος άνθησης – καρπόδεσης των ελαιοδέντρων. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται το πρόβλημα της μειωμένης καρπόδεσης (της ακαρπίας ή της σχινοκαρπίας), που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή λαδιού, σε βαθμό που το εισόδημα για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς δε θα μπορεί να καλύψει ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον Δήμο Τεμπών Λάρισας (περιοχές Γόνων, Σικουρίου) καθώς και στη Μαγνησία (από τα Λεχώνια ως το Νότιο Πήλιο), αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Μάλιστα, η καταστροφή αυτή γίνεται σε μια χρονιά, που αναμενόταν «βεντέμα», δηλ. ικανοποιητική σοδειά, που δε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ανάλογα προβλήματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, για τα οποία σας έχουμε υποβάλει την υπ’ αριθμό 9074/16-09-2021 ερώτηση, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή στη σοδειά τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών. Γι’ αυτή την καταστροφή, η κυβέρνηση μοίρασε τα ψίχουλα των 30 ευρώ ανά στρέμμα για όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς, που βιώνουν στο «πετσί τους» τις συνέπειες της ΚΑΠ και των αντιλαϊκών πολιτικών διαχρονικά των κυβερνήσεων με υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια κλπ, που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση. Από την άλλη, έγνοια της κυβέρνησης είναι πώς οι έμποροι και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα προμηθεύονται με χαμηλές τιμές το ελαιόλαδο για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους και όχι η στήριξη των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

  • Για την αντικειμενική καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, από το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας.
  • Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, εργαλεία, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κτλ.)
Προηγούμενο άρθρο Έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Χαραυγής