Ειδήσεις

Ο Χρήστος Κέλλας για πανδημία, οικονομία και αγροτικά


Στην τηλεόραση του ASTRA και την εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» μίλησε ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, καλεσμένος της Βάσως Σαμακοβλή, για την πορεία της πανδημίας, την οικονομία και θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Έκκληση για εμβολιασμούς

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων ανάσχεσης του 4ου κύματος της πανδημίας, σημείωσε πως πρόκειται για την «πανδημία των ανεμβολίαστων», την οποία η κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίσει ομότροπα. Ειδικότερα, εξήγησε πως υπήρξε χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων τους προηγούμενους μήνες και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς,συνεπεία των καιρικών συνθηκών και λόγω των ανεμβολίαστων που προκαλούν ρωγμές στο τείχος ανοσίας, το οποίο, για να καταστεί αρραγές, πρέπει να ενισχυθεί με 1 εκ. εμβολιασμούς επιπλέον. Καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν, υπογράμμισε πως είναι θετικό γεγονός η μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτών που σπεύδουν για εμβολιασμό, καθώς η κυβέρνησηαξιοποιείκάθε δυνατότητα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως με την ενεργοποίηση ιδιωτών ιατρών και τις κινητές μονάδες εμβολιασμού το έργο των οποίων στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβουκ. Ιερώνυμο.

Όχι σε νέο λοκντάουν

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, ερωτηθείς αν υφίσταται ενδεχόμενο νέου λοκντάουν, απάντησε πως ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, δήλωσε εμφατικά πως κάθε λοκντάουν δεν έχει μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος,και δεν είναι δυνατόν να υποφέρουν 6,5 εκ. εμβολιασμένοι εξαιτίας 1 εκ. ανεμβολίαστων.Πρόσθεσε, δε, πως η λήψη των εκάστοτε μέτρων αποφασίζεται από την κυβέρνηση έπειτα από εισήγηση της επιτροπής ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όσον αφορά τα παράπονα καταστηματαρχών της εστίασης για τον έλεγχο πελατών, ανέφερε πως εν μέρει έχουν δίκαιο αλλά οι επιπτώσεις στις εισπράξεις τους είναι μηδαμινές, σε σχέση με αυτές που θα υφίσταντο αν επιβαλλόταν ξανά λοκντάουν, ενώ πρόσθεσε πως το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει από έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτηκαι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εθνική προσπάθεια στην οποία οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε. Σε σχέση, δε, με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, τόνισε ότι το υγειονομικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η κυβέρνηση δεν θα φεισθεί χρημάτων προκειμένου να διασφαλίσει τη νοσηλεία όλων των ασθενών.

Εκπτώσεις στο ρεύμα

Κληθείς ο κ. Κέλλας να σχολιάσει τις ανατιμήσεις των προϊόντωνκαι την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σημείωσε πως οι ανατιμήσεις προκαλούνται, πρωτογενώς, στην παγκόσμια αγορά και οφείλονται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω της προσωρινής ύφεσης της πανδημίαςκαι στην ανατίμηση της τιμής του πετρελαίου.Τόνισε, δε, πως η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία, αλλά θα βοηθήσει όσους υποφέρουν από την άνοδο των τιμών και κυρίως τους μικρομεσαίους. Προσθέτως, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιδότησε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ηλεκτροδοτούνται από δίκτυο χαμηλής τάσης,αρχικά με 9€, στη συνέχεια με 18€ και τώρα με 39€ μέχρι 300 κιλοβατώρες, ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει εκπτώσεις 30% μέχρι 300 κιλοβατώρες και 42% από 300-600 κιλοβατώρες στο βασικό τιμολόγιο. Υπενθύμισε, δε, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/2022 και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση εντός του 2022.

Αγροτικό πετρέλαιο, πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης

Ο Χρήστος Κέλλας, έπειτα από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις συνεργασία του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά, για την επίλυση της εμπλοκής στην καταβολή των επιδοτήσεων, την απόφαση ανάκλησης μεταβίβασης δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα και τη διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων από την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Ειδικότερα, επισήμανε πως οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων θα πάρουν τα χρήματά τους τον Δεκέμβριο, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοίελέγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στρεμμάτων στον ΟΣΔΕ και στην ΑΑΔΕ. Σε σχέση με την υπουργική απόφαση ανάκλησης μεταβίβασηςδικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα,διευκρίνισε ότιαπορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία[Κανονισμός (ΕΕ) 1306/2013, άρθρο 60].Τέλος, αφού χαιρέτισε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου σε μέλη συνεταιρισμών και νέους αγρότες, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του συνόλου της αγροτικής κοινότητας της χώρας για την επέκταση του θετικού αυτού μέτρου.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Ημερίδα της ΠΕΔ για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας