Ειδήσεις

Μάξιμος: Στόχος μας ένας λειτουργικός νόμος για το υπαίθριο εμπόριο


«Είναι προς τιμήν του παριστάμενου υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Γεωργιάδη, ότι δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά αντιθέτως, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές σειρά αλλαγών που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ομιλία του επισήμανε ότι «εύλογα, μετά από σχεδόν έναν αιώνα ζωής, ο θεσμός των λαϊκών αγορών χρειάζεται εκσυγχρονισμό και εναρμόνιση με τις ανάγκες των καιρών, με βασικό στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη καταναλωτή.

Συμμετέχοντας, κύριε Πρόεδρε, ενεργά στη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μετά από συνεργασία που είχα με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, τους κυρίους Απόστολο Τσακανίκα και Βασίλη Λιγούδηκαι τον Πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λάρισας τον κ. Δημήτρη Πούρικα, θέλω να χαιρετίσω την εποικοδομητική διαδικασία νομοθέτησης. Μια διαδικασία που εγκαινίασε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο συνάδελφος ο κ. Στράτος Σιμόπουλος και στην οποία επιχείρησα και εγώ να συμβάλω καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις, όπως και αρκετοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Στόχος δεν είναι άλλος από το να γίνει πιο λειτουργικός ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο.

  • Είχαμε ζητήσει -και έγινε αποδεκτό- η διάρκεια ισχύος των αδειών και για τους παραγωγούς να είναι πενταετούς διάρκειας, όπως και για τους επαγγελματίες.
  • Είχαμε ζητήσει -και έγινε αποδεκτό- οι υφιστάμενες άδειες να μην τίθενται σε προκήρυξη, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο παραγωγοί χάνοντας θέσεις που χρόνια έχουν.
  • Είχαμε ζητήσει -και έγινε αποδεκτό- να μην είναι αναγκαία για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές η πώληση τουλάχιστον του 50% της παραγωγής που θα προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ΟΣΔΕ, όταν η φυτική παραγωγή επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι ποσότητες των προϊόντων που θα πωλούνται θα δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού.

 

Δυσκολίες ενημέρωσης της e-Καταναλωτής

Κύριε Υπουργέ, συνεχίζοντας αυτή τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων που αποτελεί -θα έλεγα- και ένανοδοδείκτη καλής νομοθέτησης, μαζί με την ικανοποίηση των εκπροσώπων των παραγωγών της Θεσσαλίας για τις αλλαγές που υπήρξαν, θα ήθελα να προσθέσω ορισμένες παρατηρήσεις με στόχο επιμέρους ρυθμίσεις να γίνουν πιο ρεαλιστικές και ταυτόχρονα εφαρμόσιμες στην επαρχία.

Επιχειρηματολόγησα και στην Επιτροπή Παραγωγής για τις δυσκολίες ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή από ηλικιωμένους παραγωγούς που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, η ενημέρωση αυτή στις επαρχιακές πόλεις, όπου την ίδια ημέρα δεν υπάρχει άλλη λαϊκή αγορά, δεν προσφέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα σύγκρισης τιμών. Επομένως, αν έχει κάποια χρησιμότητα για τον καταναλωτή η αποστολή στοιχείων για την τιμή εκκίνησης και τη διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν, αυτή είναι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, όπου την ίδια ημέρα γίνονται περισσότερες της μίας λαϊκές αγορές. Εάν επιμένετε σε αυτό, τουλάχιστον ας αρχίσει πιλοτικά στην Πρωτεύουσα και τη Συμπρωτεύουσα, με την κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση των παραγωγών και των επαγγελματιών λαϊκών αγορών.

 

Ασφάλεια καταναλωτών

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις, σχετικά με το ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειρίζεται τις λαϊκές αγορές στην επαρχία, όπου αυτόν τον ρόλο προτείνεται να τον αναλάβουν οι δήμοι. Θα σας καλούσα, επίσης, να δείτε τη δυνατότητα της ελεύθερης προσέλευσης των παραγωγών σε γειτονικές λαϊκές, εάν υπάρχει προσωρινή θέση μέχρις ότου αυτή προκηρυχθεί. Τέλος, όπως υπογράμμισα και στην Επιτροπή, τα πρόστιμα θα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της ισονομίας με το στεγασμένο εμπόριο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν εξοντωτικό χαρακτήρα.

Κύριε Πρόεδρε, η αξία των λαϊκών αγορών αναδεικνύεται έτι περαιτέρω σε περιόδους αναταραχών στις παγκόσμιες αγορές, όπως αυτή που διερχόμαστε λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Πιστεύοντας, λοιπόν, στη χρησιμότητα του θεσμού των λαϊκών αγορών, οφείλουμε να τον εκσυγχρονίσουμε με στόχο τη διαφάνεια των συναλλαγών και την ασφάλεια των καταναλωτών. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης».

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεκτές οι προτάσεις Χαρακόπουλου

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του εχθές στην Βουλή εξήρε τη δημιουργική συμβολή του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην επεξεργασία του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά  ανέφερε ότι «ο κ. Χαρακόπουλος έκανε πάρα πολλές παρατηρήσεις μέσα στην Επιτροπή οι οποίες έγιναν δεκτές και όλοι γενικώς οι συνάδελφοι στη Βουλή έχουν πραγματικά ακουστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Άρα, το να κατηγορείται η παρούσα πολιτική ηγεσία ότι δεν άλλαξε το νομοσχέδιο και ότι είναι, ας πούμε, προσηλωμένη, αυτό είναι απαράδεκτο».

Προηγούμενο άρθρο Έργα 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για την ενίσχυση της 1ης Στρατιάς
Επόμενο άρθρο Χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας