Ειδήσεις

Κέλλας: Η Λάρισα υπόδειγμα για το υπαίθριο εμπόριο


«Οι παραγωγοί της Λάρισας και της Θεσσαλίαςείναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και νοιάζονται για την ανάπτυξη του κλάδου τους.Από τη στιγμή που ήρθε το νομοσχέδιο στη Βουλή, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και των Παραγωγών Ν. Λάρισας και μου εισηγήθηκαν τεκμηριωμένα τι έπρεπε να αλλάξει. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στα δίκαια αιτήματά τους, φέρνοντας τις απαραίτητες αλλαγές οι οποίες γίνονται νόμος του κράτους.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός,ευχαριστώντας τον ΥπουργόΑνάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την ανταπόκρισή του, αναφέρθηκε στις αλλαγές, που επιτεύχθηκαν, σημειώνοντας:

  • Οι άδειες των παραγωγών πωλητών ορίζονται σε 5 έτη.
  • Η γνωστοποίηση των κενών θέσεων θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο και όχι 1.
  • Το 50% των ποσοτήτων, που θα διαθέτουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, θα διαπιστώνεται επί της δήλωσής τους στον ΟΣΔΕ, σύμφωνα με το πόσο σκοπεύουν να πουλήσουν.
  • Όσον αφορά την ανάρτηση των στοιχείων στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής, (αριθμό θέσης πωλητή,τιμή εκκίνησης και διαθέσιμη ποσότητα προϊόντων), θα προηγηθούν διαδικασίες κατάρτισης των πωλητών, ενδεχομένως και παροχής εξοπλισμού,μέσω υπουργικής απόφασης.
  • Προσωρινή ανάκληση άδειας θα επιβάλλεται, όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά για το σύνολο των πωλητών, εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις σε 3 διαφορετικούς ελέγχους – και όχι σε 2 όπως αρχικά προβλεπόταν – εντός 1 έτους.
  • Το διάστημα των πασχαλινών αγορών αυξάνεται σε 30 μέρες από 15. Οι πωλητές βιομηχανικών ειδών δύνανται να βρίσκονται σε βραχυχρόνιες αγορές έως και 6 μέρες την εβδομάδα αντί για 4.
  • Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από 1 Φεβρουαρίου 2022, για να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ο Χρήστος Κέλλας ξεκαθάρισε ότι οι προκηρύξεις θέσεων, που θα εκδοθούν με τον νέο νόμο, θα αφορούν νέες άδειες και όχι τους κατόχους αδειών, επισημαίνοντας ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου προσδίδει νέα δυναμική στον θεσμό των λαϊκών αγορών, εστιάζοντας στο καθεστώς μοριοδότησης και στη διοικητική οργάνωσή τους. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως μοριοδοτούνται οι νέοι, οι έχοντες τέκνα και, ενδεχόμενα, σχετική εκπαίδευση, καθώς και οι άνεργοι και οι άστεγοι, ενώ ανέλυσε τις διατάξεις σε σχέση με τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «Ανοικτή Αγορά», στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι άδειες και οι θέσεις βάσει τοπογραφικών διαγραμμάτων με ευθύνη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Σε σχέση, δε, με την αρμοδιότητα των δήμων επί των λαϊκών, έκανε ειδική μνεία στον Δήμο Λαρισαίων, υπογραμμίζοντας:

«Στον Δήμο Λαρισαίων, όπου διετέλεσα Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, οι δημοτικές υπηρεσίες μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο της λειτουργίας των λαϊκών καλύτερα από κάθε άλλο φορέα και η Λάρισα αποτελεί υπόδειγμα για το υπαίθριο εμπόριο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, σημείωσε πως ο νέος νόμος στηρίζεται απ’ την πλειοψηφία των ανθρώπων των λαϊκών αγορών, τονίζοντας πως η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας δεν συμμετείχαν στην απεργία της 25ης Οκτωβρίου.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών