Ειδήσεις

Βαγενά: Μεγάλες αστοχίες στην πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης


Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτο το «έργο» του. Η φετινή πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους και νέους αγρότες είναι χειρότερη και από την περσινή, καθώς είναι μικρότερη κατά 63 εκατ. ευρώ, λείπει δηλαδή σχεδόν το 10% των χρημάτων που πιστώνονταν κάθε χρόνο στους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Η φετινή πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έγινε πρόχειρα, με προβλήματα και με αδικαιολόγητες μειώσεις ποσών, ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, απογοήτευση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει  ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και τα ποσά που προέκυψαν από αυτόν, γιατην προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, ειδικά στους κτηνοτρόφους, που τώρα προσπαθούν να στήσουν μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα με νεαρά ζώακαι στους νέους αγρότες για να ενταχθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα, για το οποίο οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτή την περίοδο. Είναι δηλαδή σημαντικός ο αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων στους οποίους δεν καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής, χωρίς να έχουν κανένα σφάλμα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς επίσης και κανένα πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων τους, που για χρόνια δηλώνουν τις ίδιες θέσεις.

Στη φετινή πληρωμή δεν υπάρχει διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου βάσει των οποίων “κόπηκαν” τα ποσά αυτά. Αυτή η πλήρης έλλειψη σεβασμού προς τους παραγωγούς έχει εύλογα προκαλέσει αναστάτωση και απόγνωση σε ολόκληρο τον κλάδο, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που η ακρίβεια στο ρεύμα, το πετρέλαιο, τις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συνέχιση της παραγωγής.

Σχετικά δε με τις κυνικές διευκρινήσεις τηςαπαράδεκτης ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες σε σχέση με τις πληρωμές των ενισχύσεων, είχαμε ως αντιπολίτευση κρούσει τον κώδωνα, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία ή η άρνηση διενέργειας στοχευμένων ελέγχων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άλλοθι για την επί δικαίων και αδίκων οριζόντια κατακρεούργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Εν ολίγοις, η φετινή πληρωμή των δικαιούχων καταγράφεται ως η πλέον άδικη, αδιαφανής, πρόχειρη και ανάλγητη που έχει γίνει μέχρι τώρα. Ελπίζουμε τουλάχιστον να είναι και η τελευταία με κυβέρνηση της ΝΔ.

Προηγούμενο άρθρο Συνεχείς οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης