Ειδήσεις

Ο Χρήστος Κέλλας με τον Γιάννη Στουρνάρα


Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα οικονομικής επικαιρότητας, είχε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.

Δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και «κόκκινα» δάνεια

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας πως, τόσο στον Νομό Λάρισας, όσο και σε όλη τη χώρα,λειτουργούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις που αιτούνται δάνεια αλλά οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε το πρόβλημα καιανέφερεπως οι τράπεζες έχουν λάβει μεγάλη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να τη διοχετεύσουν στην ιδιωτική οικονομία. Σημείωσε, δε, πως η δανειοδότηση πρέπει να αυξηθεί και να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πως στη χώρα λειτουργούν πάνω από 700 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 2 εκ. εργαζόμενους. Επίσης, εστίασε στην ανάγκη αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων και πραγματοποίησης συγχωνεύσεων, που θα ωφελήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα καταστούν επιλέξιμες προς δανειοδότηση, ενώ υπογράμμισε πως η παρεχόμενη ρευστότητα στην οικονομία πρέπει να επιφέρει συμμετρικά αποτελέσματα.

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επισήμανε, επίσης, πως η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων εξαρτάται από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας πως,σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών,η Τράπεζα της Ελλάδας είναι απαραίτητο να συμβάλλει στην εύρεση λύσης, που θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Καταπολέμηση phishing

Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» – phishing, που έχει αυξηθεί κατά 200% τους τελευταίους 9 μήνες. Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου, απατεώνες εξαπατούν τους πολίτες στέλνοντάς τους mailsαλλαγής κωδικών των τραπεζικών λογαριασμών τους με λογότυπα των τραπεζών και, αφού τους αποσπούν, αποκτούν πρόσβαση κλέβοντας τα χρήματά τους.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ζήτησε την κινητοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτού του είδους τις απάτες.

Προβλέψειςδιατηρήσιμης ανάπτυξης

O αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συζήτησαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 6% στο τέλος του έτους και για ανάπτυξη 3.5% σε ετήσια βάση για την επόμενη δεκαετία καθώς και στη μείωση του δημοσίου χρέους από 200% ΑΕΠ, που αυξήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, στο 187% το 2022.

Ακόμη, οι δύο άνδρες, που συνδέονται με πολυετή φιλία και συνεργάστηκαν υποδειγματικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, κατά την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και ο Χρήστος Κέλλας υπηρέτησε την πρώτη κοινοβουλευτική του θητεία, συζήτησαν και γενικότερα θέματα επικαιρότητας, ενώ συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σύντομα.

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στον Άγιο Αχίλλιο
Επόμενο άρθρο Αντιπλημμυρικά έργα σε 22 χλμ ρεμάτων σε Πλατύκαμπο και Νίκαια