Ειδήσεις

Βαγενά: Το ταξικό μίσος της Κυβέρνησης για τους μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς


Με πρόσχημα τη δήθεν αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των λαϊκών αγορών και με «μπροστάρη» τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει το τέλος των μικροπαραγωγών και της αδιαμεσολάβητης συναλλαγής τους με τους καταναλωτές. Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μεθοδεύει το τέλος των λαϊκών αγορών, όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα. Όπως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις εξαναγκάζουν ή να συγχωνευτούν ή να βάλουν λουκέτο, έτσι και στην περίπτωση του υπαίθριου εμπορίου, οι «άριστοι» με τον όρο εκσυγχρονισμό εννοούν τον αμετάκλητο «θάνατο του εμποράκου».

Δεν πρέπει, βέβαια, να προκαλεί έκπληξη τοότι η Κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμα πολιτική επιλογή, που είναι ξεκάθαρα εις βάρος της κοινωνίας και υπέρ των συμφερόντων των λίγων. Όμως, αυτό που δεν σταματά να μας εκπλήσσει είναι το πόσο τυφλά και άκριτα υπηρετεί τις επιταγές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και, γενικότερα, συναίσθησης των δοκιμασιών που υφίστανται αυτή τη στιγμή παραγωγοί και καταναλωτές.

Δηλαδή, την ώρα που ο αγροτικός κλάδος δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από φυσικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής και που οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, το πετρέλαιο, αλλά και τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα «χτυπάνε κόκκινο», η Κυβέρνηση επιλέγει, αντί να θεσμοθετήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις και γενναίες ενισχύσεις προκειμένου να μην καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, να του δώσει τη χαριστική βολή.Διότι, θέτοντας ανέφικτους όρους για τη δραστηριοποίηση των παραγωγών και ορίζοντας εξοντωτικές ποινέςσε περίπτωση μη ικανοποίησης αυτών, τους εξωθεί στην πράξη να παρατήσουν τα χωράφια τους και να γίνουν πωλητές εισαγόμενων προϊόντων, αγνώστου – και κατά πάσα πιθανότητα αμφιβόλου – ποιότητας.Είναι ξεκάθαρο ότι ο «εκσυγχρονισμός του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου» σημαίνει υποταγμένοι υπάλληλοι και υπάκουοι καταναλωτές.

Όμως, οι αγρότες μας δεν είναι τίποτα αδαείς τεμπέληδες, που θα κάτσουν να τους βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Αυτοί και αν ξέρουν πόσο δύσκολα μπαίνει στο σπίτι το ψωμί. Οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά τι και πώς χρειάζεται να γίνειγια να εκσυγχρονιστεί επί της ουσίας ο θεσμός των λαϊκών αγορών και έχουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ συγκροτημένες προτάσεις για αυτό, οι οποίες πρέπει να εισακουστούν. Όχι μόνο από την Κυβέρνηση, που τις ξέρει και τις αγνοεί, αλλά από την κοινωνία όλη, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση μαζική. Γιατί ο Έλληνας καταναλωτής, που ξέρει να διαλέγει πολύ προσεκτικά τη ντομάτα και όλα τα ζαρζαβατικά και τα ζυγίζει με το χέρι και τα μυρίζει και τα κοιτάει καλά πριν τα πληρώσει, θα πρέπει να καταλάβει πριν να είναι πολύ αργά τι θα σημάνει ο θάνατος των λαϊκών αγορών και για τον ίδιο και για το πορτοφόλι του και να ενώσει τη δύναμη της φωνής του με τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί επαγγελματίες των λαϊκών αγορών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Υπόγειο δίκτυο άρδευσης στο Μακρυχώρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου στον Άγιο Αχίλλιο