Ειδήσεις

Κέλλας με Πλεύρη: Απρόσκοπτη λειτουργία ΓΝΛ


Συνάντηση για θέματα υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Ν. Λάρισας, τον εξορθολογισμό του clawback και τον προγραμματισμό προσλήψεων στο σύστημα υγείας, είχε ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Το ΓΝΛ δεν θα μετατραπεί ξανά σε νοσοκομείο covid

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τον Υπουργό να συνηγορήσει στο αίτημα της 5ης ΥΠΕ για σύναψη σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μη μετατραπεί ξανά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) σε νοσοκομείο covid. Συγκεκριμένα, στήριξε την πρόταση της ΥΠΕ για την εξασφάλιση 30 κλινών covid και 30 κλινώνn on-covid καθώς και 8 κλινών ΜΕΘ non-covid μέσω ιδιωτικών κλινικών, με τον κ. Πλεύρη να διάκειται θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα.

Μείωση – κατάργηση του clawback

Ο Χρήστος Κέλλαςέθεσε το ζήτημα εξορθολογισμού του clawbackμε στόχο τη σταδιακή κατάργησή του. Ειδικότερα, τόνισε πως ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού η υπέρβαση του προϋπολογισμού (clawback) ανέρχεται μηνιαίως σε 30-50%. Εξ αυτών, το 70%παρακρατείται άμεσα και το υπόλοιπο 30% καταβάλλεται σε 12 δόσεις. Σε αυτό το ποσό προστίθενται οι δόσεις από την παλιά ρύθμιση για το clawback 2013-2019 (120 δόσεις), ενώανά 6μηνο προστίθεται και το rebate, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα καιυποσχέθηκε τη μείωση του clawbackεισάγοντας κι άλλα κριτήρια, όπως ποιοτικά χαρακτηριστικά, έλεγχο εισαγωγών σε πραγματικό χρόνο αλλά και αύξηση του προϋπολογισμού μέσω ανακατανομής.

Μόνιμες προσλήψεις 4000 νοσηλευτών, 910 διοικητικών, παραϊατρικών επαγγελμάτων και διασωστών ΕΚΑΒ

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ εστίασε στην ανάγκη πρόσληψης μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της πανδημίας.

Ο κ. Πλεύρης απάντησε πωςεπεξεργάζεται η προκήρυξη για την κάλυψη 4000 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών). Στην προκήρυξη θα μοριοδοτηθούν επιπλέον οι μήνες της πανδημίας για το προσωπικό που υπηρετούσε στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.Πρόσθεσε, δε, πως θα προκηρυχθούν και 910 θέσεις διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού, τραυματιοφορέων καθώς και διασωστώνΕΚΑΒ, για τις οποίες θα προβλεφθεί ειδική μοριοδότηση για τους μήνες της πανδημίας.

Νέες συμβάσεις ιατρών – ΕΟΠΥΥ

 

Ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι συμβάσεις ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχουν να γίνουν πριν το 2010, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι ιατροί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο κ. Πλεύρης απάντησε πωςη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, με ενίσχυση των ΤΟΜΥκαι των οικογενειακών ιατρών, και στα πλαίσια αυτά θα αντιμετωπιστεί και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ενίσχυση παιδιατρικής ΓΝΛ

Ο Λαρισαίος ιατρός επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της παιδιατρικής του ΓΝΛ με 1 ακόμη παιδίατρο, σημειώνοντας πως η παιδιατρική κλινική στελεχώνεται με μόλις 2 παιδιάτρους, οι οποίοι συνεπικουρούνται στις εφημερίες από 2 αποσπασμένους ιατρούς από τα κέντρα υγείας.

Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα προβλεφθεί μόνιμη θέση σε επόμενη προκήρυξη.

Για τους εμβολιασθέντες στο εξωτερικό

Τέλος, ο κ. Κέλλαςδεν παρέλειψε να αναφέρει στον κ. Πλεύρητο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες,οι οποίοιολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τουςστο εξωτερικό και επιθυμούν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα αλλά δεν τους το επιτρέπει το σύστημα, με τον τελευταίο να απαντά πως σύντομα θα διευθετηθεί.

Προηγούμενο άρθρο Μηχάνημα ανάνηψης νεογνών σύγχρονης τεχνολογίας για την Μαιευτική Κλινική
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στην οδό Πλάτωνος