Ειδήσεις

Μάξιμος: Ποσόστωση εισαγωγής σεισμοπαθών στις σχολές Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατιωτικές


«Θεωρείτε εύλογο και δίκαιο το αίτημα να τύχουν του ευεργετήματος της ειδικής ποσόστωσης στα ΑΕΙ και οι σεισμόπληκτοι υποψήφιοι της Ελασσόνας και του Τυρνάβου στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Στρατιωτικές σχολές, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν; Αν ναι, τι προτίθεστε να πράξετε;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει επισήμως μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπενθυμίζει ότι «οι σεισμοί της 3ης και 5ης Μαρτίου 2021 με επίκεντρο τις επαρχίες Ελασσόνας και Τυρνάβου προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε κατοικίες αλλά και υποδομές, όπως σχολεία. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μέχρι και σήμερα δεκάδες οικογένειες μένουν σε οικίσκους. Όπως ήταν φυσικό, η σεισμική διέγερση με τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς είχε συνέπειες και στην προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ λυκείου για την είσοδό τους στα ΑΕΙ. Πέραν της αναστάτωσης, του μετατραυματικού σοκ και της ψυχολογικής πίεσης, οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ελασσόνας αντιμετώπισαν και πρακτικά προβλήματα, όπως οι δυσκολίες μελέτης στις έκτακτες συνθήκες στέγασης-αρχικά σε αντίσκηνα και κατόπιν σε οικίσκους- αλλά και η αποδιοργάνωση των φροντιστηριακών μαθημάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητήσαμε την ενεργοποίηση της κείμενης νομοθεσίας και την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό επιπλέον ποσόστωσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των μαθητών από τις σεισμόπληκτες περιοχές».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, «στην υπουργική απόφαση Φ.253.2/111290/A5/9-9-2021 δεν υπήρξε αναφορά σε ποσόστωση για τις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Στρατιωτικές σχολές, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών και εύλογα ανέμεναν οι οικογένειες των μαθητών ότι θα συμβεί και για τους σεισμούς της 3ης και 5ης Μαρτίου».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει επισημαίνοντας ότι «με δεδομένο ότι αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά κάθε καθυστέρηση στην έκδοση διορθωτικής απόφασης δημιουργεί δυσχέρειες στην εγγραφή και στην ακώλυτη παρακολούθηση των μαθημάτων στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και στις Στρατιωτικές σχολές».

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση της Άννας Βαγενά προς τον υπουργό Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα στο ΠΓΝΛ
Επόμενο άρθρο 208 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα