Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: 6.000 συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί με τα μονοκλωνικά


Όταν τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε στο Φόρουμ των Δελφών την άρνηση της κυβέρνησης στην εισαγωγή θεραπειών για τον κορονοϊό με μονοκλωνικά αντισώματα, σε συνδυασμό με το πολύτιμο όπλο του εμβολίου, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να τον ειρωνευθεί, κατηγορώντας τον ότι «αποπροσανατολίζει και εμπαίζει τους πολίτες» και ότι ανακάλυψε «θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που τάχα δε χρησιμοποιούμε».

Ο Παύλος Πολάκης δε, που κι αυτός κι αν έχει χλευαστεί από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου του 2020 έκανε έκκληση από κάθε δημόσιο βήμα για να φέρει η κυβέρνηση στη χώρα μας τις θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τονίζοντας ότι πρέπει,παράλληλα με τα εμβόλια,μέσα από την ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος και των νοσοκομείων η θεραπεία να χορηγείται νωρίς στην πορεία της νόσου σε όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να καταλήξουν από κορωνοϊό.

Στις 21/09/21 η Κομισιόν υπέγραψε κοινή σύμβαση για όλα τα κράτη μέλη του συνδυασμού δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της φαρμακοβιομηχανίας EliLillyγια ασθενείς με νέο κορονοϊό, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο πλεονέκτημα έναντι του ιού και των παραλλαγών του, οι θεραπείες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της COVID-19. Βοηθούν στη διάσωση ζωών, επιταχύνουν τον χρόνο ανάρρωσης, μειώνουν τη διάρκεια νοσηλείας και τελικά μειώνουν το βάρος στα συστήματα υγείας.» Την περασμένη Παρασκευή 1/10/21, η κυβέρνηση έφερε και πέρασε στη Βουλή τροπολογία για την πρώιμη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid-19.

Όπως εξήγησε ο Παύλος Πολάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την εν λόγω τροπολογία, προκαλώντας εμφανή εκνευρισμό στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, αν είχαμε φέρει από τις αρχές του έτους 20.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, δηλαδή1.500 με 2.000 δόσεις τον μήνα και αν αυτές είχαν χορηγηθεί στους νοσούντες – από το σύνολο των 59.427 άνω των 65 ετών- που σύμφωνα με το ιστορικό τους και τη διάγνωση του γιατρού τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει τουλάχιστον 6.000 συνανθρώπους μας από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Έκτοτε έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και χιλιάδες άρθρα στον διεθνή Τύπο, που αναλύουν διεξοδικά πως οι μονοκλωνικές θεραπείες παρέχουν προστασία της τάξης του 70-75% από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο από κορονοϊό. Από τις 15 Μαΐου μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συμπεριλάβει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα είχαν περί το ένα έβδομο των θανάτων από κορονοϊό που σημειώθηκαν κατά το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα.

Όπως πάρα πολύ εύστοχα επισήμανε ο Παύλος Πολάκης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φάει σε απευθείας αναθέσεις πάνω από 2 δις ευρώ, έχει χαρίσει στους διάφορους παραχωρησιούχους των Εθνικών Οδών, στους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών και στα αεροδρόμια πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, δίνει στις ιδιωτικές κλινικές 30 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο για τη νοσηλεία των μη covid περιστατικών,αλλά για να σωθούν 6.000 συμπολίτες μας δεν βρήκε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σαρώσει μόνο τις δημόσιες δομές, τα δημόσια αγαθά, τα εργασιακά δικαιώματά και τα δημοκρατικά κεκτημένα στο καταστροφικό πέρασμά της. Έχει διαχειριστεί με τρομερή υπεροψία και ανευθυνότητα την υγειονομική κρίση της πανδημίας, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Και για αυτό πρωτίστως θα κληθεί να λογοδοτήσει.

 

Προηγούμενο άρθρο 192 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης