Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού


Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η ΔΕΗ, το Υπερταμείο, που κατέχει το 34% των μετοχών και το ΤΑΙΠΕΔ,που κατέχει το 17% των μετοχών, δε θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν. Με λίγα λόγια, το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία των μετοχών του στην επιχείρηση.

Δηλαδή μετά το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) και ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση και οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει και την ίδια τη ΔΕΗ, που έως και σήμερα ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό στον ελληνικό λαό.

Και όλο αυτό στο όνομα μιας βεβιασμένης απολιγνιτοποίησης, χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με δική της επιλογή προβαίνει σε αυτή την απόφαση μόνη σε όλη την Ευρώπη και σε βάρος του εθνικού ηλεκτροπαραγωγικού φορέα και των εισοδημάτων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, που έχουν γονατίσει και που πριν από 20 χρόνια είχαν τη πιο φτηνή ενέργεια της Ευρώπης.Βέβαια, η μεθόδευση αυτή και η πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ παραλείφθηκε στην πρόσφατη ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις μνημονιακές πιέσεις και τη χρεωκοπία, είχε επιτευχθεί η διατήρηση του πλειοψηφικού ποσοστού και του ελέγχου του Δημοσίου στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών). Επιπλέον, το ηλεκτρικό ρεύμα, όχι μόνο δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ, αλλά είχε μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT. Δηλαδή, παρά τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ, δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού.

Και ήρθε μετά ο «Μωυσής» να μας «σώσει»! Από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 15-20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν και σε χρεωκοπία τον λογαριασμό για τις ΑΠΕ. Το 2020, η ΔΕΗ επιδόθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών, για τα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρει βαρύτατες ευθύνες, έχοντας εμμονικά εξυπηρετήσει την «αυτορρύθμιση» της αγοράςηλεκτρικής ενέργειας. Όσο για τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ με τους εξωφρενικούς μισθούς – άλλο ένα περίφημο επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – η «λυπητερή», ως γνωστόν, πάει στους παραφουσκωμένους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που χαροπαλεύουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές» και προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ ότι πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους, θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο οι πολιτικές.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Τεμπών: Επαναλειτουργία ορισμένων υπηρεσιών των Κ.Α.Π.Η.
Επόμενο άρθρο 93 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα