Ειδήσεις

Βαγενά: Σύγχρονο δουλεμπόριο στις μεγάλες αλυσίδες delivery


Κάθε μήνα ένα νέο παιδί από τους εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες delivery πέφτει θύμα θανατηφόρου τροχαίου. Με βροχή, με χιόνι ή με 42ΟC, οι εργαζόμενοι αυτοί δέχονται τρομακτικές πιέσεις για την τάχιστη παράδοση των παραγγελιών, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούνται από τους πελάτες για τη συμπεριφορά τους και τον χρόνο παράδοσης κάθε παραγγελίας.

Εργαζόμενοι σε μία τέτοια εταιρεία, που παρέχει πενιχρές αποδοχές και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, έλαβαν προ ολίγων ημερών τελεσίγραφο που τους έδινε την επιλογή ή να περάσουν στο καθεστώς «αυτοαπασχολούμενοι» ή να περάσουν… στην ανεργία. Τους είπαν δηλαδή ότι για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά θα πρέπει να ξεχάσουν το δώρο του Πάσχα, των Χριστουγέννων, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πρόκειται για μια επιχείρηση της οποίας τα κέρδη έχουν ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ με τη συνθήκη της πανδημίας και των λοκντάουν, χρεώνοντας πολύ μεγάλες προμήθειες επί των παραγγελιών των συνεργαζόμενων καταστημάτων.

Όμως, η γνωστή εταιρεία διανομής φαγητού κατ’ οίκον δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο Χατζηδάκη (ν.4808/21) και συγκεκριμένα με το άρθρο 69, που θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, ότι δηλαδή οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός εργασίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό και να βαφτίζουν το ψάρι κρέας, καθώς, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε, επιμένουν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν σχετίζεται με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου εργασίας, ο οποίος ενισχύει τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων! Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε υπερασπιστεί  το νομοσχέδιο με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στις εταιρείεςdelivery θα είχαν περισσότερα δικαιώματα. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο νομοθετήθηκαν τα απλήρωτα 10ωρα και όπου γίνεται ρητή αναφορά σε «αυτοαπασχολούμενους», αντί για εργαζόμενους στις σχετικές πλατφόρμες. Απ’ ότι φαίνεται, ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτή τη φορά, όμως, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν άμεσα και αποτελεσματικά, καταβαραθρώνοντας το περίφημο επιχειρηματικό success story της εταιρείας delivery, της οποίας η αδηφαγία αποδείχτηκε αυτοκαταστροφική. Τώρα μιλάνε για επικοινωνιακό λάθος, αφού, ως γνωστόν, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Πρόκειται για μία μικρή νίκη, ένα ελπιδοφόρο χαστούκι στο ανάλγητο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί τυφλά.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεσμευόμαστε ότι μαζί με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, θα κατοχυρώσουμε νομοθετικά τη μισθωτή σχέση των συγκεκριμένων εργαζομένων και τα δικαιώματα που αυτή περιλαμβάνει. Αυτό οφείλει να πράξει άμεσα και η σημερινή κυβέρνηση.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η δράση: Το Μουσείο Πάει Σχολείο