Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Ελλάδα χώρα ανοχής και σεβασμού στον άλλον!


«Σαν σήμερα, πριν από 140 χρόνια, ο ελληνικός στρατός μπήκε ως απελευθερωτής στην πόλη της Λάρισας. Σαν σήμερα έγινε η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Θεσσαλίας και της Άρτας. Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και τα 140 χρόνια από την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Θεσσαλίας και της Άρτας το 1881 και η υπόμνηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία σε μια εποχή που πολλοί και ιδιαίτερα οι νέοι μας θεωρούν αυτονόητα, την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία. Δεν ήταν πάντοτε δεδομένα και η υπόμνηση αυτή έχει αξία για να τονίσουμε ότι εκτός από τις συμμαχίες, εκτός από την ενεργή διπλωματία χρειάζεται να επενδύσουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις για να έχει η χώρα ισχυρή αποτρεπτική δύναμη σε κάθε ξένη επιβουλή». Τα παραπάνω τόνισεο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,με αφορμή την επέτειο των 140 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας,κατά την έναρξητης συνεδρίασης της Επιτροπής που προεδρεύει,όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αναμόρφωση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους, «γιατί σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό», υπογράμμισε ότι «επειδή πολλές φορές στη χώρα μας φτάνουμε σε βαθμό ‘αυτομαστιγώματος’, να πω ότι η Ελλάδα ήταν πάντοτε χώρα ανοχής και σεβασμού στον άλλον, ανοχής στην διαφορετικότητα και το υπενθύμισε ο επιχώριος Μητροπολίτης μας, με επίκαιρο άρθρο του, ο κ. Ιερώνυμος, ο Λαρίσης και Τυρνάβου, σημειώνοντας ότι η πρώτη μουσουλμανική μειονότητα που αναγνωρίστηκε στην χώρα μας ήταν οι μουσουλμάνοι που έμειναν μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό, στην Ελλάδα. Δεν ήταν υποχρεωτική η ανταλλαγή των πληθυσμών. Αυτό το ιδιαίτερα απάνθρωπο μέτρο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην παγκόσμια ιστορία μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Τότε, λοιπόν, πολλοί μουσουλμάνοι δεν ακολούθησαν τον οθωμανικό στρατό, δεν έφυγαν, έμειναν στα όρια του Ελληνικού Βασιλείου και η χώρα αναγνώρισε, χωρίς να πιέζεται από διεθνείς συνθήκες, δικαιώματα, θρησκευτικές ελευθερίες στους μουσουλμάνους πολίτες που έμειναν εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Έχει γράψει μάλιστα σχετική μονογραφία επ’ αυτού ο νυν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Γιώργος Καλαντζής.Και προς επίρρωση αυτών, να πω ότι το 1891, δέκα χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό, την ένωση με την Ελλάδα, χτίστηκε με δαπάνες μάλιστα της τότε Βασιλίσσης Όλγας, το Γενί Τζαμί στην πόλη, ένα περικαλλές τζαμί, το οποίο, αργότερα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 και την φυγή και των τελευταίων μουσουλμάνων της Θεσσαλίας, στέγασε για πολλά χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο.Μάλιστα υπέστη πρόσφατα ζημιές από τον σεισμό που είχαμε στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα και ευελπιστώ το Υπουργείο Πολιτισμού να τις αποκαταστήσει. Και πάλι χρόνια πολλά στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους, σε όλους τους Θεσσαλούς».

 

Προηγούμενο άρθρο 112 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη-Καρατζαφέρη