Ειδήσεις

Βαγενά: Το χαμόγελο της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη


Σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σταμάτησε να χαμογελά. Τι ήταν αυτό το χαμόγελο; Χαμόγελο επιτυχίας ή ειρωνεία για όλους εμάς που δεν καταλαβαίνουμε πόσο αποτελεσματικός υπήρξε ο ίδιος και το επιτελικό του κράτος στη διαχείριση των πυρκαγιών που έκαψαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα στη χώρα μας;

Απ’ την άλλη, όταν πήρε τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος απολύτως το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, χαρακτήρισε τις πρόσφατες πυρκαγιές ως εθνική τραγωδία, ενώ επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν ζήσει αυτά τα τελευταία χρόνια τον μύθο τους, τον οποίο κατασκεύασαν με τη βοήθεια των δωροδοκημένων ΜΜΕ, όμως τώρα ήρθε πια η στιγμή να καταλάβουν ότι ο μύθος αυτός ξεφούσκωσε, όπως εντέλει ξεφουσκώνουν όλα τα κατασκευασμένα πράγματα που δεν έχουν αληθινή βάση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους κατοίκους, τους ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, μίλησε για τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού προσωπικά, που εμφανίστηκε στη συζήτηση στη Βουλή με ύφος κατήγορου και με περίσσια αλαζονεία, ενώ είναι η κυβέρνησή τουεκείνη που σταμάτησε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5.066 εργαζομένων, που ακύρωσε τους δασικούς χάρτες, που έφερε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, που δεν έφερε καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, που αναβάθμισε μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι και που τώρα, ξαφνικά, ανακάλυψε την κλιματική κρίση, λες και κλιματική κρίση ξεκίνησε χτες.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε ακόμα για την πάγια ενίσχυση των 1.000 ευρώ ανά μέτρο για επιφάνειες έως 150 τ.μ,που πάντοτε δινόταν, την οποία η Κυβέρνηση βάφτισε ως «τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που δόθηκαν ποτέ», ενώ αποκρύφτηκε στο τρυκ μιας προκαταβολής αυτής της ενίσχυσης το γεγονόςότι δε δίνονται επιπλέον τα έξι και οκτώ χιλιάδες ευρώ για οικίες και επιχειρήσεις αντίστοιχα, όπως και το ότι ένα μεγάλο μέλος της αποζημίωσης αυτής θα είναι δάνειο. Μίλησε και για τις υποσχέσεις ότι θα παρακάμπτεται κάθε γραφειοκρατία, όπως έγινε υποτίθεται και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μόνο που οι σεισμόπληκτοι στη Θεσσαλία περίμεναν έξι μήνες έχοντας πάρει μόνο 600 ευρώ και καμία άλλη αποζημίωση και μόλις πριν από δέκα ημέρες εγκρίθηκαν οι δαπάνες αποζημιώσεων.

Εξέφρασε, λοιπόν, την ελπίδα ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι τόσο ταχύ το επιτελικό κράτος και στις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές αγωνιούν για το σήμερα, για το τι εισόδημα θα έχουν. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣγια την άμεση θεσμοθέτηση για τους πληγέντες σε βόρεια Εύβοια, Μάνη, Ηλεία και σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, τουεισοδήματος έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, για κάθε νοικοκυριό 400 ευρώ το πρώτο μέλος, 200 ευρώ το δεύτερο και 100 κάθε τέκνο σε μηνιαία βάση, «μέχρι να σταθούν στα πόδια τους».

Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Και όσο αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός ούτε να αναγνωρίσετε αλλά ούτε να επιμερίσετε την ευθύνη.»

Τέλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα τέλη Μαΐου στην εφημερίδα Bild ότι φέτος τα πράγματα θα θυμίζουν ένα πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι, ο Αλέξης Τσίπραςέκανε έναν απολογισμό αυτού του «πολύ φυσιολογικού καλοκαιριού», επισημαίνοντας πως δυστυχώς «σήμερα, μια βδομάδα πριν τελειώσει το καλοκαίρι, μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων και ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από την πανδημία, που φουντώνει ξανά, με το μισό πληθυσμό ανεμβολίαστο, τις ΜΕΘ ξανά να γεμίζουν. Και στην οικονομία, μετράμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Ένα νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να κάνει αβίωτη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, με ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο, της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δύο στους τρεις καταναλωτές δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Και η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά-κτηνοτροφικά προϊόντα. Τι σημαίνουν όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη; Ότι δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς.»

Προηγούμενο άρθρο Αυτοψία Αγοραστού στον Πηνειό: Το νερό δεν έχει ιδιοκτησία
Επόμενο άρθρο Δ. Τεμπών: Ενημέρωση για τη συλλογή φυτοφαρμάκων