Ειδήσεις

Βαγενά: Η υπουργός Παιδείας αγνοεί την εκπαιδευτική κοινότητα, την Εκκλησία και την κοινωνία


Για μία ακόμη φορά, η υπουργός Παιδείας νομοθετεί με παρωπίδες και με τυφλή αφοσίωση στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυβέρνησης που υπηρετεί, αγνοώντας την αγωνία και τις ενστάσεις της κοινωνίας και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε σχέση με τις δομικές αλλαγές που πρόκειται να φέρει στην εκπαίδευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τον άκρως παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να φέρει στον τίτλο του τις λέξεις «αναβάθμιση» και «ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» ένα νομοσχέδιο, το οποίο προορίζεται να επιβάλει στην πράξη τις ακριβώς αντίθετες έννοιες. Το μόνο που επιθυμεί να αναβαθμίσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό είναι η ταξική πολιτική και οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σε συνέχεια και στο ίδιο πνεύμα με άλλα πρόσφατα νομοθετήματα, όπως για τα εργασιακά, με τις απλήρωτες υπερωρίες, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.λ.π., τις ρυθμίσεις για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία και τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Δεν είναι, για παράδειγμα,καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι,σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενισχύεταιο  ρόλος των βασικών κρίκων της στελεχιακής ιεραρχίας, όπως ο περιφερειακός διευθυντής, ο «επόπτης ποιότητας», ο διευθυντής σχολείου κ.λπ. και αποδυναμώνεται κάθε συλλογική έκφραση και εκπροσώπηση στους εκπαιδευτικούς θεσμούς.Για τον σκοπό αυτό καθιερώνεται μια αυστηρή, ιεραρχική διοικητική δομή και ένα ακραίο σύστημα πολυ-τιμωρητικής αξιολόγησης στην εκπαίδευση, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς, που φτάνουν μέχρι τη στέρηση μισθού και τη μη μονιμοποίηση.

Όσο για την Ανώτατη ΕκκλησιαστικήΑκαδημία Θεσσαλονίκης, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, των εκπροσώπων της Εκκλησίας και μεγάλου μέρους της κοινωνίας, καθώς και σχετική παρέμβαση της Άννας Βαγενά προς την υπουργό, το αίτημα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της δεν εισακούστηκε και, σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, επίκειται η παύση της λειτουργίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και η συγχώνευση του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών αυτής με το αντίστοιχο Πρόγραμμα της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Η υπουργός Παιδείαςγυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην Εκκλησία και στην κοινωνία όλη. Το νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση» του σχολείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια πρόκειται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα λάβει τον λόγο για να τοποθετηθεί επί των διατάξεών του η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας-ΠΣ Άννα Βαγενά.

 

Προηγούμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο: Όλοι στην κινητοποίηση της Τετάρτης
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ολοκλήρωση προγράμματος Νέων Αγροτών