Ειδήσεις

Βαγενά: Σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης από την υπουργό Παιδείας


Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Παιδείας για την εξόντωση των ονείρων και της προοπτικής για το μέλλον χιλιάδων νέων μπήκε σε εφαρμογή. Στο αποκορύφωμα του χειρότερου σχολικού έτους στα χρονικά, στη διάρκεια του οποίου οι υποψήφιοι προετοιμάστηκαν για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους για την προσωπική τους μόρφωση και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μέσα στις πρωτόγνωρες και δυσχερείς συνθήκες της τηλεκπαίδευσης, καθώς και της κοινωνικής απομόνωσης, η κυβέρνηση μεθόδευσε και τελικά πέτυχε τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την ανώτατη εκπαίδευση.

Λόγω του περιβόητου «κόφτη», δηλαδή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε εν μέσω πανδημίας, εν μέσω καραντίνας και εν μέσω της σχολικής χρονιάς, πάνω από το 50% των μαθητών έγραψαν κάτω από τη βάση σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και η Ιστορία, ενώ οι βάσεις των σχολών Ιατρικής, Οικονομικών, Πληροφορικής, αλλά και τωνΠολυτεχνικών σχολών, εκτοξευτήκαν.Συνολικά περίπου 27.000 υποψήφιοι,οι οποίοι την περσινή χρονιά θα έμπαιναν σε κάποια σχολή, φέτος θα μείνουν εκτός, τη στιγμή που 12.000 διαθέσιμες θέσεις στα ΑΕΙθα παραμείνουν κενές.

Χιλιάδες παιδιά θα ανταγωνιστούν σκληρά για τις δημοφιλείς και υψηλόβαθμες σχολές, χιλιάδες δεν θα πάνε στη σχολή της επιλογής τους και πολλές ακόμα χιλιάδες δεν θα περάσουν πουθενά. Πρόκειται για υποψήφιους που κατάφεραν να εξασφαλίσουν παραπάνω από 8.000, 9.000 και 10.000 μόρια. Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» Κεραμέως, άλλη μία πολιτική «εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άλλο ένα δείγμα γραφής της «αριστείας».

 

Τώρα ξεδιπλώνεται το εύρος της μηχανορραφίας εναντίον της κοινωνίας των ίσων ευκαιριών και ας είναι τα νέα παιδιά τα πρόβατα επί σφαγή. Για την κυβέρνηση, οι 27.000 νέοι είναι μόνο ένας αριθμός. Τώρα είναι η ώρα για να λάβουν τα κολέγια,τα ΙΕΚ και οι όποιες ιδιωτικές δομές τα δωράκια, που τους έχουν υποσχεθεί. Θα προέλθουν από όσες οικογένειες κατάφεραν να βάλουν στην άκρη λίγα χρήματα, οικογένειες των οποίων τα παιδιά θα αποκλειστούν, παρόλο που η προσπάθεια χιλιάδων από αυτά άξιζε μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, μία θέση που υπάρχει και που θα μείνει κενή.

 

Διότι η κυβέρνηση νομοθέτησε ότι η μόρφωση των ανθρώπων δεν είναι δικαίωμα, αλλά προνόμιο. Γιατί προετοιμάζει μία κοινωνία με λιγότερους επιστήμονες και περισσότερα φτηνάεργατικά χέρια. Γιατί, σύμφωνα με το σχέδιο, ήρθε η ώρα να μπει ένα φρένοστη δυνατότητα ταξικής κινητικότητας, που δίνει το δημόσιο σύστημα παιδείας. Κοντεύει, όμως, και η ώρα που η κοινωνία θα βάλει φρένο στον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα, που καταστρέφει δομές, δικαιώματα και όνειρα, φρένο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κυβέρνηση χωρίς το σύνδρομο της μεταρρυθμιστικής κόπωσης - Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Επόμενο άρθρο Προχωρά η ωρίμανση του διαγωνισμού για το φράγμα Ενιπέα