Ειδήσεις

Μάξιμος προς Κεραμέως: Θα λειτουργήσει ΕΠΑΛ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας;


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη λειτουργία ΕΠΑΛ στις φυλακές Λάρισας, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε θέσει το ζήτημα και σε συνάντηση που είχε στις 7.10.20 με την αρμόδια υπουργό, επανέρχεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως τονίζει στην ερώτησή του «το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πάσχει από σοβαρότατες και μακροχρόνιες παθογένειες. Είναι, ωστόσο, πολλοί οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι βρέθηκαν, για οποιοδήποτε λόγο, να εκτίουν ποινή στις φυλακές, και θα ήθελαν να αποκτήσουν εφόδια ώστε να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες, παρέχοντας δυνατότητες εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων που θα έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, μετά την αποφυλάκισή τους, αποφεύγοντας έτσι την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό στιγματισμό. Επιπλέον, η δημιουργική ασχολία κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής συμβάλλει στην προφύλαξη από πιθανές λανθασμένες επιλογές του κρατούμενου.

Στο πλαίσιο αυτό, στις φυλακές της Λάρισας η λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Προς τούτο, επανέρχομαι στην πρόταση που σας είχα καταθέσει στις 7 Οκτωβρίου του 2020, μετά από σχετική ενημέρωση από τον σύμβουλο-συντονιστή εκπαίδευσης του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας κ. Γιώργο Τράντα, για  τη δημιουργία ΕΠΑΛ στο εν λόγω Κατάστημα, από τη νέα σχολική χρονιά, ζήτημα το οποίο θα εξετάζατε με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιώργο Βούτσινο.

Η πιλοτική λειτουργία ΕΠΑΛ στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας μπορεί να ενδυναμώσει την κατάρτιση-εξειδίκευση των κρατουμένων που το επιθυμούν, καθιστώντας τις φυλακές αυτές πρότυπο εκπαιδευτικής δραστηριότητας με ευεργετικές συνέπειες για τους κρατούμενους που θα συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και για το σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  1. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύστασης ΕΠΑΛ στο Κατάστημα Κράτησης των φυλακών Λάρισας, και αν ναι σε ποιο στάδιο υλοποίησής του βρίσκεται;
  2. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχει δυνατότητα το εν λόγω ΕΠΑΛ να λειτουργήσει την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει σε δύο περίπου μήνες;

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι συναντήσεις του Θ. Νασιακόπουλου με τους προέδρους Κοινοτήτων της ΔΕ Νίκαιας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης του δρόμου Φάρσαλα – Δομοκός