Ειδήσεις

Επιστολή της Άννας Βαγενά προς την Υπουργό Παιδείας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών


Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, απέστειλε στις 28/06/21, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά σχετικά με το υπό συγχώνευση Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Με την παρούσα επιστολή απευθύνομαι σε εσάς προκειμένου να σας μεταφέρω την αγωνία, αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια, μίας σημαντικής μερίδας πολιτών της εκλογικής μου Περιφέρειας σε σχέση με το υπό συγχώνευση Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Την αγωνία και τη δυσαρέσκεια αυτή, μοιράζονται επιπλέον τόσο η Ιερά Σύνοδος, όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, που απαριθμεί 15 έτη αδιάλειπτης και ουσιαστικής προσφοράς στην Εκκλησία και την Παιδεία, έχει μοναδική και σημαντικότατη παρουσία στον βορειοελλαδικό χώρο, στελεχώνοντας 26 Μητροπόλεις της Μακεδονίας-Θράκης, ενώ παράλληλα δέχεται πληθώρα φοιτητών από Μητροπόλεις της Θεσσαλίας, για τους οποίους αποτελεί αδιαμφησβήτητα την πρώτιστη επιλογή προτίμησης. Η προτίμηση αυτή βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει η Ακαδημία, τη στελέχωσή της με τα περισσότερα μέλη μόνιμου και ειδικού διδακτικού, αλλά και διοικητικού προσωπικού, τις άρτιες κτιριακές υποδομές και τον πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και στο γεγονός ότι η Ακαδημία στελεχώνει με φοιτητές της ως μοναχούς, αλλά και ως διαχειριστές-συντηρητές εκκλησιαστικών κειμηλίων τις ομόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανικών Χωρών και το Άγιον Όρος.

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,  σας καλώ να αναγνωρίσετε έμπρακτά την αξία και την τεράστια προσφορά της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών επ’ ουδενί δεν συνιστά αναβάθμιση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και να διασφαλίσετε την παραμονή αυτού σε πλήρη λειτουργία.

Με τιμή,

Άννα Βαγενά

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Νομού Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΣΦΑ: Μία φιλόδοξη συνεργασία με πολλές προοπτικές
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία Νέας Σμύρνης