Ειδήσεις

Λύνεται το θέμα των εργατών γης με 3.750 θέσεις στη Θεσσαλία


Λύση στο θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες  δίνει η  Κοινή Υπουργική Απόφαση που αυξάνει σε 3.750 τις θέσεις εργατών γης και βοηθών κτηνοτρόφων  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα παρουσίασε αναλυτικά τον αγώνα δρόμου και τις  συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να δοθεί γρήγορα  λύση  στο ζήτημα και να  ικανοποιηθούν στο σύνολό τους τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας  ξεκίνησαν εδώ και καιρό τη διαδικασία για τον καθορισμό των εργατών γης σε όλη τη Θεσσαλία. Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καθορισμό των θέσεων έστειλε επιστολή σε 64 φορείς, συνεταιρισμούς και εργοδότες που απασχολούν ή δύνανται στο μέλλον να απασχολήσουν εργάτες γης ή εργάτες στην κτηνοτροφία. Από τις 64 επιστολές λάβαμε μόνο μια απάντηση από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα ΕΛΑΣΣ». Κανείς άλλος δεν  απάντησε. Παρόλα αυτά η υπηρεσία μας έκρινε και δήλωσε μιάμιση φορά πάνω σε αριθμό από τη δήλωση της προηγούμενης χρονιάς. Ο αριθμός αυτός εξαντλήθηκε. Ο νόμος  ορίζει  ότι για  λόγους εθνικού συμφέροντος,  δίνεται προτεραιότητα σε Έλληνες ημεδαπούς ή ευρωπαίους πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών που μένουν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν 250  έλληνες εργάτες γης εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ. Σε ερωτήματα  που υποβλήθηκαν  στην υπηρεσία μας για το πότε θα μπορέσουν να έρθουν αλλοδαποί εργάτες γης, η υπηρεσία μας  απάντησε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άμεσα να έχουν έλληνες εργάτες.

Από τη στιγμή που εξαντλήθηκε ο αριθμός, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπογραφεί  η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να αυξηθεί ο αριθμός των εργατών γης από τρίτες χώρες στην Π.Ε. Λάρισας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση απαιτούσε τις υπογραφές πέντε υπουργών και τη θετική γνωμοδότηση του ΟΑΕΔ και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Ο ΟΑΕΔ όπως όφειλε έδωσε τη θετική γνωμοδότηση σημειώνοντας, όμως, πως υπάρχουν και οι 250 Έλληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες εργάτες γης που είναι γραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Η διαδικασία της έκδοσης της ΚΥΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού ολοκληρώθηκε η συλλογή των υπογραφών και απομένει η έκδοση του ΦΕΚ. Σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για να κερδίσουμε χρόνο έχει γίνει η υποβολή των αιτήσεων για τους εργάτες γης και μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ θα είναι σε θέση να στείλει άμεσα τις καταστάσεις στα σύνορα για να έρθουν οι εργάτες. Ευχαριστώ όλους του Υπουργούς που κινήθηκαν γρήγορα. Έχουμε καλέσει 3.300 εργάτες γης στην Π.Ε. Λάρισας και άλλους 450 στην Π.Ε. Τρικάλων προκειμένου να κλείσουμε όποια εκκρεμότητα υπάρχει σε  εργατικό δυναμικό.

Όσο αφορά στο άνοιγμα  ηλεκτρονικής  πλατφόρμας στις 15 Ιουνίου, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει σχέση με την προαναφερόμενη ΚΥΑ. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με μια σωστή απόφαση άλλαξε το σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τους εργάτες γης τρίτων χωρών δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένη Διοίκησης».

 

Προηγούμενο άρθρο 58 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά στη διαμαρτυρία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το αντεργατικό νομοσχέδιο