Ειδήσεις

Μάξιμος: Διαβατήριο ελευθερίας το πιστοποιητικό για τον covid-19


«Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι ότι αυτό το καλοκαίρι, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που συνεχίζεται και περιλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, με τα μέτρα που εξακολουθούμε να λαμβάνουμε, και κυρίως την ενσυναίσθηση της ατομικής ευθύνης, θα είναι η τελική ευθεία στην επιστροφή στην κανονικότητα. Τούτο το θέρος να αποδειχθεί προάγγελος της πολυπόθητης ελευθερίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργο Γεωργαντά, στην εισαγωγική του παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που προεδρεύει, της Κύρωσης της από 30.05.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού ΠιστοποιητικούCOVID-19”.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «από την Ελλάδα, που για δεκαετίες κινούνταν με ρυθμούς αραμπά, περάσαμε στην εποχή του 5G και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του δημοσίου, που αποστολή του δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η μετάβαση αυτή, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πανδημία. Είναι ώριμο τέκνο της προσπάθειας αντιμετώπισής της και προσαρμογής της ζωής μας στις νέες ανάγκες, που αυτή επέβαλε στην καθημερινότητά μας. Αυτή η νέα εποχή έχει το βαθύ αποτύπωμα, τη σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα ήταν μικρόψυχο να μην το αναγνωρίσουμε. Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτά που συντελούνται το τελευταίο διάστημα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους ήταν αυτονόητη υποχρέωση. Ωστόσο, όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ και ξέρουμε ότι τα λόγια είναι εύκολα. Για να γίνουν, όμως, τα λόγια και οι εξαγγελίες πράξη χρειάζεται η έμπνευση και η επιμονή όσων έχουν την ευθύνη.

Η ελληνική κοινωνία έπειτα από μια μακρά περίοδο απογοητεύσεων, ματαιώσεων, και αδιεξόδων έχει δικαίωμα να ελπίζει ότι κάτι αλλάζει, ότι μπορεί τα κακώς κείμενα και οι αναχρονισμοί να γίνουν παρελθόν. Ότι μπορεί η χώρα μας που πολλάκις λοιδορήθηκε αδίκως, όχι μόνον να προλάβει το τρένο της προόδου, αλλά και να μπει στα πρώτα βαγόνια, να γίνει σημείο θετικής αναφοράς στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα, όλους αυτούς τους μήνες, έγιναν τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών, της απλούστευσης των διαδικασιών, της εξάλειψης παρωχημένων γραφειοκρατικών εμποδίων. Και το ευχάριστο είναι ότι η κοινωνία ανταποκρίθηκε σε εκπληκτικό βαθμό, αγκάλιασε τις καινοτομίες, προσαρμόστηκε στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, εξοικειώθηκε με τις νέες απαιτήσεις. Πρόκειται για ένα πολύτιμο κέρδος της σοβαρής αυτής δοκιμασίας που περνούμε όλοι μας από τον Μάρτιο του 2020. Και πάνω σε αυτό πρέπει να πορευθούμε, τόσο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την διευκόλυνση των σχέσεων των πολιτών με αυτό, όσο και για να βγούμε πιο γρήγορα από τις συνέπειες των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Νομίζω ότι αυτό εξυπηρετεί και η καινοτομία του πιστοποιητικού για τον COVID 19, την επικύρωση του οποίου θα συζητήσουμε. Ένα “διαβατήριο ελευθερίας” για τους ευρωπαίους πολίτες, που θα διευκολύνει την έλευση τουριστών, την οποία έχουμε ζωτική ανάγκη για την αναζωογόνηση της οικονομίας μας, που βρίσκεται σε ημικαταστολή εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο. Ένα πιστοποιητικό με τις απαραίτητες εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για την διαδικασία του εμβολιασμού, παραμερίζοντας τις όποιες αμφιβολίες που μπορεί κάποιοι ακόμη να έχουν».

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Στο επίκεντρο τα νομοσχέδια για τους ΟΤΑ και τα ζώα συντροφιάς
Επόμενο άρθρο Η Ακρόπολη της αρχαίας Φαρσάλου αναδεικνύεται με 940.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας