Ειδήσεις

Ομιλία της Άννας Βαγενά στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ


Τον λόγο στους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά μέσω της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Συγκεκριμένα, η Άννα Βαγενά τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – και λέω συνειδητά του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι της ΝΔ – τσιμεντάρει ακόμα και τις τελευταίες χαραμάδες από όπου μπορεί να περάσει λίγος αέρας δημοκρατίας. Μετά το κατά κυριολεξία τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης, αλλά και του θεάτρου «ΕΜΠΡΟΣ»,τώρα, με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, έρχεται το «τσιμεντάρισμα» της μικρής έστω αυτονομίας των τοπικών κοινοτήτων.

Πολλοί συνάδελφοι που μίλησαν πριν από εμένα ανέλυσαν διεξοδικά και τεκμηριωμένα πόσο αντιδημοκρατικό είναι αυτό το νομοσχέδιο. Εγώ θα προτιμήσω να μιλήσω για το νομοσχέδιο με τα λόγια δημάρχων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων της εκλογικής μου Περιφέρειας, της Περιφέρειας της Λάρισας. Έχω πει και άλλες φορές ότι είναι τιμή για εμένα να μπορώ από αυτό εδώ το βήμα, που το θεωρώ το ύψιστο όργανο της δημοκρατίας, να δίνω φωνή στους συμπολίτες μου.Αυτές τις μέρες επικοινώνησα με πολλούς δημάρχους και προέδρους της περιοχής μου, με όσους περισσότερους μπόρεσα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, ήταν αντίθετοι.

Σας διαβάζω, λοιπόν, μερικά αποσπάσματα. Αρχίζω με τον Δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Νίκο Γάτσα, ο οποίος είπε:

“Το νέο σύστημα οδηγεί σε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης, με μικρότερο αριθμό συμβούλων, χαρίζοντας τη διοίκηση των Δήμων σε μία μικρή ομάδα ισχυρών τοπικών παραγόντων, που εκλέγονται χάρη στις υπέρογκες εκλογικές δαπάνες, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Ο δήμαρχος θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στο συρρικνωμένο δημοτικό συμβούλιο, με ελάχιστους συμβούλους μειοψηφίας και τον απόλυτο έλεγχο στα τοπικά συμβούλια σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, εξασφαλίζοντας έτσι την ψήφο του προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα κοινότητας.

Αντιθέτως, η απλή αναλογική προωθεί τις συγκλίσεις και τις συνεργασίες. Σε πολλούς δήμους, ο εκλεγμένος δήμαρχος προχώρησε σε συνεργασίες για να αποκτήσει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική σύμπραξη μεταξύ παρατάξεων και την αποδέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κομματική εξάρτηση.

Στον Δήμο Ελασσόνας, η συνεργασία δύο παρατάξεων λειτούργησε πολύ επιτυχημένα και πολύ δημιουργικά. Υπάρχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δυνατότητα αξιοποίησης στελεχών από τις δύο παρατάξεις ταυτόχρονα. Κανένα θέμα δεν κόλλησε και καμία παρενέργεια δεν προκάλεσε η απλή αναλογική. Απεναντίας, συνένωσε τις δυνάμεις στην κοινωνία και προώθησε τη συνεργασία μεταξύ πολιτών, που προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η δημοτική Αρχή συνεργάζεται με όλους τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια, τα οποία εκλέχτηκαν από ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και δεν επηρέασαν την εκλογή του δημάρχου.

Η απόλυτη ταύτιση των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με την παράταξη του δημάρχου οδηγεί σε τοπικά συμβούλια διακοσμητικά, που θα παίρνουν εντολές από τον δήμαρχο και δεν θα εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες. Η ξεχωριστή κάλπη έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να συμμετέχουν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και να συμμετέχουν στα τοπικά συμβούλια.”

Συνεχίζω με αποσπάσματα της τοποθέτησης στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών για το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης του κ. Στάθη Ψωμιάδη, Προέδρου της Μαρτυρικής Κοινότητας Δομένικου:

“Ο διορισμός μας ως υποψηφίους από τον υποψήφιο δήμαρχο, όπως προτείνετε, μόνο ψηφαλάκια κουβαλάει άκοπα στον δήμαρχο. Διχάζει σε παρατάξεις τις μικρές κοινωνίες των χωριών μας και δημιουργεί κομματικούς, παραταξιακούς στρατούς. Τα μέλη του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου με το οποίο εκλέχτηκα Πρόεδρος της κοινότητάς μου, είχαμε το δικαίωμα – και το ασκήσαμε όλοι – να υποστηρίζουμε δημόσια όποιον υποψήφιο δήμαρχο θεωρούμε ο καθένας καταλληλότερο και παράλληλα τη θέληση και τη δέσμευση να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να εκλεγεί για το καλό του τόπου μας και της κοινότητάς μας. Αυτός είναι για εμένα ο ορισμός της δημοκρατίας”.

Και συνεχίζει ο κ. Ψωμιάδης και απευθύνεται σε εσάς, κύριε υπουργέ. Θα απευθυνθώ και εγώ τώρα σε εσάς, διαβάζοντάς το:

“Κύριε Υπουργέ και αγαπητοί νομοθέτες βουλευτές του Κοινοβουλίου μας, ο κάθε μικρός μας τόπος, ο τόπος της καρδιάς μας, όπως πιστεύω και για τα δικά σας χωριά από τα οποία κατάγεστε, έχει τον δικό του πολιτισμό και ιστορία. Η μικρή μας μαρτυρική και σήμερα σεισμόπληκτη Κοινότητα Δομένικου, όπως και όλες οι κοινότητες της χώρας, θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και όχι, όπως στην πράξη την οδηγεί το νομοσχέδιο αυτό, να καταργηθεί”.

Ακόμα ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων των σεισμόπληκτων χωριών Δαμασίου και Μεσοχωρίου, κ. Γεωργίου Τσανάκα και Ιωάννη Ζαρλαδάνη, οι οποίοι, παρόλο που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους -προσέξτε το αυτό, κύριε υπουργέ, από τελείως διαφορετικούς χώρους – μου επεσήμαναν το ίδιο πράγμα, ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, ακριβώς γιατί τα κοινοτικά τους συμβούλια προέρχονταν από συνεργασίες και όλοι οι σύμβουλοι βοήθησαν ενωμένοι.

Θα κλείσω την ομιλία μου επαναλαμβάνοντας μια φράση από την τοποθέτηση του κ. Στάθη Ψωμιάδη:

“Ο κάθε μικρός μας τόπος, ο τόπος της καρδιάς μας, όπως πιστεύω και για τα δικά σας χωριά από τα οποία κατάγεστε, έχει τον δικό του πολιτισμό και τη δική του ιστορία.”

Αυτή θέλει να υπερασπιστεί η κάθε κοινότητα μέσα από τα ανεξάρτητα κοινοτικά συμβούλια.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Προηγούμενο άρθρο Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 η μελέτη βελτίωσης της οδού Λάρισα-Φάρσαλα
Επόμενο άρθρο Λέκκας για το σεισμό της Ελασσόνας: Περιμένουμε κι άλλη δραστηριότητα από το ίδιο ρήγμα