Ειδήσεις

Μάξιμος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της Αυτοδιοίκησης


«Οι εκλογές και η συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο πολιτικών πειραματισμών. Είναι διαδικασίες συνυφασμένες με την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημοτικά συμβούλια μπλοκαρισμένα, χωρίς δυνατότητακυβερνησιμότητας, συνεπάγονται περιφέρειες και δήμους σε στασιμότητα, τοπικές κοινωνίες σε παρακμή».Τα παραπάνω τόνισε οπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών:«Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η πικρή αλήθεια είναιότι ηδιακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑμας άφησεωςπροίκα πλήθος ναρκοθετημένων πεδίων σεδιάφορους τομείς.“Νάρκες” που τοποθετήθηκαν εσκεμμένααπό τηντότεκυβέρνησημε σαφή μικροκομματική σκοπιμότητακαι ιδεοληπτικήεμμονή. Καιδυστυχώς,με παντελή αδιαφορία για τις αρνητικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ένακατ’εξοχήν τέτοιο παράδειγμα, μιαςτραγικάανεύθυνης καιεξόφθαλμαυστερόβουλης πολιτικής,υπήρξε ο νόμος για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής,στο όνομα υποτίθεται της “πλέριαςδημοκρατίας”,είχε ως αποτέλεσμανα βραχυκυκλώσουνπεριφερειακά καιδημοτικά συμβούλια, να μείνουν κενό γράμμα προγράμματα συνδυασμών πουείχαννικήσει στις εκλογές, να παγώσουναναγκαίαέργα».Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι:

«Ορθώςη κυβέρνηση Μητσοτάκη,διαπιστώνονταςτο μέγεθος τουπροβλήματος που δημιουργήθηκε αυτά τα δύο χρόνια,αποκαθιστάσήμερατη λειτουργικότητα της αυτοδιοίκησης.

Ορθώςδίνειτην απόλυτη πλειοψηφία,στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο,στην παράταξη που λαμβάνει άνω του 43% στηνπρώτη Κυριακήήεπικρατείστονδεύτερο γύρο,ώστεαπρόσκοπτα ναεφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Καικαλώςνομοθετείτοκατώφλι εισόδουτου 3%στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια,όπως ισχύει και στις εθνικέςεκλογές,ώστε να αποθαρρύνονταιφαινόμενα πολυδιασπάσεωνσε κινήσεις διαμαρτυρίας ή προσωποπαγή σχήματα».

 

Εκλογές στις κοινότητες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στις κοινότητες, που απασχόλησαν έντονα τη διαβούλευση, σημείωσε ότι «όποιοςέχει ζήσει στην ελληνική επαρχίααντιλαμβάνεται τη σημασίατων κοινοτήτωνιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναιεπομένωςθετικότο γεγονός ότι εισακούστηκε η φωνή μας για τημηκατάργηση των προέδρωντων χωριών. Ημετονομασίατους σε “εκπροσώπους” των κοινοτήτων, πουαρχικά προβλέπονταν,θα σηματοδοτούσε υποβάθμιση του διαχρονικού τους ρόλου.

Είναιθετικήη αλλαγή που κάνατε αποδεκτή, ώστε οι κοινότητες άνω των 300 κατοίκων να διαθέτουν όχι μόνο πρόεδρο αλλά και τοπικό συμβούλιο.

Εξίσουθετικήείναι ηαποδοχή της πρότασης να εκλέγεται πρόεδρος στην κοινότητα αυτός που πλειοψηφεί στο χωριό,χωρίς η εκλογή του να εξαρτάται από την επικράτηση του δημοτικού συνδυασμού σε επίπεδο δήμου, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Πιστεύω, όμως,ότι το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις κοινότητες-και όχι μόνο σε όσες έχουν πληθυσμό έως 300 κατοίκους. Ο “κόφτης” πρέπει να καταργηθεί. Αυτός που επιλέγεται από τους κατοίκους της κοινότητας για πρόεδρος σε ένα κεφαλοχώρι, όπως ηΒερδικούσαΕλασσόνας, θα πρέπει και να εκλέγεται. Δεν είναι ορθό,κάποιος που ήρθε τρίτος σε ένα χωριό να εκλέγεται πρόεδρος γιατί ο δημοτικός συνδυασμόςπου τον φιλοξενεί πλειοψηφεί σε επίπεδο δήμου. Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για την εκπροσώπηση ενός χωριού. Κύριε υπουργέ,θέλω να πιστεύω ότι θα δείτε το θέμα με τη δέουσα προσοχή κάνοντας αποδεκτό το αίτημα των τοπικών κοινωνιών».

Προηγούμενο άρθρο ΔΕΥΑΛ: Διακοπή νερού λόγω έργων
Επόμενο άρθρο Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 η μελέτη βελτίωσης της οδού Λάρισα-Φάρσαλα