Ειδήσεις

Κέλλας: Ισχυρή αυτοδιοίκηση στο πλευρό του πολίτη


«Το όριο του 43% + 1, που απαιτείται στον πρώτο γύρο για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών, σε συνδυασμό με τα 3/5 των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, συνιστά στοιχείο ισχυρής κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών.»

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, προσθέτοντας:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει τέλος στην ακυβερνησία των ΟΤΑ, θεσπίζοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θα επιτρέψει στους αυτοδιοικητικούς να τιμούν την εμπιστοσύνη των πολιτών υλοποιώντας απρόσκοπτα το πρόγραμμα για το οποίο εκλέγονται.

Κάθε παράταξη, που ασκεί διοίκηση στους ΟΤΑ, θα διαθέτει ισχυρή διακυβέρνηση που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη, ενώ με το όριο 3% εισόδου στα συμβούλια διασφαλίζεται η πολυφωνία, όπως και στις εθνικές εκλογές.

Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ συμφωνούν με τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου, ενώ το 2018 είχαν αντιταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διέλυε την τοπική αυτοδιοίκηση».

Διασύνδεση Αυτοδιοίκησης – Επιτελικού Κράτους για την ανάπτυξη της περιφέρειας

Ο κ. Κέλλας επισήμανε πως το νομοσχέδιο υποστηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους και την ανάπτυξη της περιφέρειας, σημειώνοντας:

«Ως βουλευτής και πρώην Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων, είμαι πεπεισμένος ότι ο νέος νόμος θα συμβάλλει καθοριστικά, ώστε η ελληνική αυτοδιοίκηση να μετεξελιχθεί σε τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση, που θα αλληλενεργεί με τα υπουργεία και τις κεντρικές υπηρεσίες, με στόχο τη βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη της πατρίδας και ιδιαίτερα της επαρχίας.

Η πενταετής διάρκεια της θητείας προσφέρει στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες σταθερότητα και καλύτερο προγραμματισμό υλοποίησης έργων, ενώ η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές θα επιτρέψει σε όλους τους εμπλεκόμενους να εστιάσουν στις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε γωνιά της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές της πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης διασυνδέεται άρρηκτα με το επιτελικό και ψηφιακό κράτος και η χώρα αποκτά ένα στρατηγικό μέσο, προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξή της».

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Ο Λαρισαίος ιατρός έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19, που θεσπίστηκε με ΠΝΠ η οποία ισχύει από σήμερα, υπογραμμίζοντας:

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, με το οποίο η χώρα μας πρωτοπορεί αποκαθιστώντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών, θωρακίζοντας τη δημόσια υγεία. Η Ελλάδα, ακόμη μια φορά, καθίσταται πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η ζωή μας επιστρέφει συνολικά και οριστικά στην κανονικότητα».

Προηγούμενο άρθρο Κατασκευάστηκε ο πρώτος κυκλικός κόμβος στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις του Θανάση Νασιακόπουλου με τους προέδρους Κοινοτήτων