Ειδήσεις

Μάξιμος: Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός συναντά τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας


«Δεν είχε υπάρξει στα 28 χρόνια διαδρομής του θεσμού άλλη συνάντηση της ηγεσίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με Έλληνα πρωθυπουργό. Και πραγματικά θέλω να τον ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά και δημόσια για την άμεση ανταπόκρισή του. Ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά και μας προέτρεψε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλουμε, συμβάλλοντας στον διαθρησκειακό και τον διαπολιτισμικό διάλογο, που είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε στην εποχήμας».Τα παραπάνω τόνισε οΓενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώνταςστον ραδιοφωνικό σταθμό«Η Φωνή της Ελλάδας»και στον δημοσιογράφο κ.ΓιώργοΔιονυσόπουλο.

Η συνέντευξη δόθηκε την επαύριον των συναντήσεων που είχε η ηγεσία τηςΔΣΟμε την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Όπως επισήμανε ο Μάξιμος ΧαρακόπουλοςηΔΣΟ«είναι ένας θεσμός με σχεδόντρεις δεκαετίες δράσης και ζωής,και ο στόχος ο δικός μας δεν είναι άλλος από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ορθοδόξων λαών, την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών,ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημαγιατίοι χριστιανικές αξίες είναι ένας από τους τρειςβασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού,μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματείαβεβαίωςκαι τορωμαϊκό δίκαιο. Όπως έχει ειπωθεί Αθήνα, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη είναι οι τρεις κολόνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εμείςόλοι, όμως,όπου γης κι αν βρισκόμαστεπιαοι Ορθόδοξοι,μοιραζόμαστε αυτόν τον πλούτο της κληρονομιάς τηςυπερχιλιετούςΒυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτά είναι τα κοινάπολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν τουςόπου γηςΟρθοδόξους,η κοινή αυτή ορθόδοξη παρακαταθήκη, η κοινή ορθόδοξηπαράδοση».

 

Στόχος η ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή 

Σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε πως«ηλεγόμενη “αραβική Άνοιξη” οδήγησε σε ένταση, σε εμφυλίους πολέμους, σε διώξεις χριστιανών. Εκατομμύρια χριστιανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, χιλιάδες σφαγιάστηκαν από το ισλαμικό κράτος, πολλοί κατέφυγαν στην Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα και όλη αυτή η αναταραχή, η εμπόλεμη κατάσταση οδηγεί στην εξάλειψη των χριστιανών. Κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό ο χριστιανισμόςαπό το λίκνο του χριστιανισμού που είναι η Μέση Ανατολή και ταπρεσβυγενήκαιπαλαίφαταΠατριαρχεία που εδρεύουν στην περιοχή.Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε να βρούμε διαύλους και κανάλια επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν μπορεί συλλήβδην να θεωρούμε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι εξτρεμιστές, φανατικοί. Αντιθέτως, υπήρχαν αιώνες κατά τουςοποίουςυπήρξε ειρηνική συνύπαρξη. Γι’ αυτό είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΜουσουλμανικήΛίγκα,που έχει έδρα την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλητης Μέκκας στη Σαουδική Αραβία και φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να υπογράψουμε από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης, στέλνονταςακριβώςένα μήνυμακαταλαγής, αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών ανεξαρτήτως θρησκειών».

 

Η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟστην Κρήτη 

Αναφορικά μετην επικείμενηΓενική Συνέλευσητης ΔΣΟπου θα πραγματοποιηθείστην Κρήτη,από22-24 Ιουλίου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε πως«όπως είπε ο Ρώσος συνάδελφος,οΣεργκέιΓκαβρίλοφ,στον Πρωθυπουργό, είναι και μια “ψήφος εμπιστοσύνης” προς την Ελλάδα το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Κρήτη για την πραγματοποίηση της Γενικής μας Συνέλευσης. Είναι μια “ψήφος εμπιστοσύνης“ για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την χώρα μας, από την ελληνική κυβέρνηση. Θα έρθουν δεκάδες βουλευτές από όλον τον κόσμο. Αναμένουμε από την Αμερική, από την Αυστραλία, βεβαίως από την Ευρώπη, από την Αφρική,όπου οεκείο Σύνδεσμός μας με τοΠαναφρικανικόΣυμβούλιο“οάγιος Ζάμπιας”,οΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Ιωάννης,επιτελεί εξαιρετικό έργοωςιεραποστολήστην “μαύρη ήπειρο”, την Αφρική. Αναμένουμε στην Κρήτη να έχουμε μια Γενική Συνέλευση που θα σηματοδοτήσει την επάνοδο στην κανονικότητα σε όλον τον κόσμο».

 

Προηγούμενο άρθρο Αστυνομική επιχείρηση στα Φάρσαλα για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας
Επόμενο άρθρο Το δρόμο Φάρσαλα – Αχίλλειο – Ναρθάκι αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας