Ειδήσεις

Την Ι.Μ. των Αγίων Θεοδώρων στη Ραψάνη αποκαθιστά η Περιφέρεια


Τον εσωτερικό διάκοσμο της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων στη Ραψάνη συντηρεί και αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020, με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του εσωτερικού διακόσμου του ναού, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε άσχημη κατάσταση. Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και Φορέας  Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

«Σε συνεργασία  με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε στην ανάδειξη της Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων νοτίως του οικισμού της Ραψάνης. Αποτελούσε καθολικό μονής που οικοδομήθηκε το 1778 και αφιερώθηκε στους αγίους Θεοδώρους Τήρωνος και Στρατηλάτη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε το προηγούμενο διάστημα εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 110.000 ευρώ που αφορούσαν την αποκατάσταση της στέγης του ναού. Με την αποκατάσταση του μνημείου, που βρίσκεται σε ειδυλλιακό δασικό περιβάλλον του Κάτω Ολύμπου και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών,  θα επιτευχθεί αναβάθμιση του πολιτιστικού χάρτη της περιοχής, καθώς και περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική συντηρούμε, προστατεύουμε  και αναδεικνύουμε ιστορικούς ναούς, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της  θρησκευτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Οι παρεμβάσεις

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:

  1. Συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του ναού.
  2. Συντήρηση του ξύλινου τέμπλου και της ξύλινης δυτικής θύρας του ναού.
  3. Επεμβάσεις στα παράθυρα προκειμένου να στεγανοποιηθούν και προμήθεια και τοποθέτηση νέας σιδεριάς.
  4. Διευθέτηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (Αφαίρεση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τοποθέτηση νέων σε σημεία που δεν επηρεάζουν τις τοιχογραφίες).
  5. Τοπικές μικροσυμπληρώσεις, συρραφή ρωγμών και κατασκευή νέων αρμολογημάτων στους εξωτερικούς περιμετρικούς τοίχους, όπου απαιτείται, με κονίαμα συμβατό με το υπάρχον.
  6. Προμήθεια ΗΥ και φωτογραφικής μηχανής για την ψηφιακή τεκμηρίωση των εργασιών.
  7. Πινακίδες δημοσιότητας, πληροφόρησης κοινού και αναμνηστική.
  8. Ενημερωτικό έντυπο και φυλλάδιο σε γραφή Braille.
Προηγούμενο άρθρο Βελτιώνει το δρόμο που συνδέει το Μεγαλόβρυσο με την Ανατολή η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Όχι νέα τείχη στην Ευρώπη!