Ειδήσεις

Μάξιμος προς Αρχιεπίσκοπο: Οι νουθεσίες σας μείωσαν τις επιδράσεις των αρνητών της πανδημίας!


«Χαιρόμαστε που στο πρόσωπό σας συναντούμε τη νηφαλιότητα της ορθόδοξης προσέγγισης σε κάθε δοκιμασία, αλλά και έναν ειλικρινή συμπαραστάτη των προσπαθειών μας για καταλλαγή, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη των λαών». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Μέλος της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στη δοκιμασία της πανδημίας σημείωσε ότι «θα πρέπει να επαινεθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, η ιεραρχία της οποίας συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις λειτουργικές ανάγκες. Με τις αποφάσεις που λάβατε και τα λόγια νουθεσίας μειώθηκαν δραστικά οι επιδράσεις από τις φωνές εκείνες των κάθε φύσεως και προελεύσεως αρνητών, οι οποίες παραπλανούσαν και επέφεραν ταχύτερη διάδοση της ασθένειας. Άλλωστε και η ίδια η Εκκλησία θρήνησε θύματα μεταξύ των ιερωμένων όλων των βαθμίδων.

Με αυτή την δοκιμασία έγινε πιστεύω ακόμη πιο διακριτή η σχέση επιστήμης και θρησκείας, όπου δεν πρέπει να γίνονται συγχύσεις και προσπάθεια αλληλοκατάργησης. Άλλωστε, η απειλή του θανάτου που γνώρισε σύμπασα η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου και ηλικίας, κατέδειξε την απουσία απόλυτων βεβαιοτήτων σε αυτόν τον κόσμο, όπως επίσης και την αδήριτη ανάγκη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και των ανθρώπων, για την υπέρβαση των μεγάλων προβλημάτων».

 

Αγία Σοφία

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων μέχρι τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους. Καυτηρίασε «την εργαλειοποίηση του Ισλάμ από τη γειτονική μας Τουρκία, η οποία ταυτίζει τη θρησκεία με την πολιτική, τη θρησκευτική πίστη με την πολιτική ταυτότητα. Κι αυτή η διαδικασία είναι τρομερά επικίνδυνη για τα χάσματα που δημιουργεί εντός των κοινωνιών, αλλά και στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών». Αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας ότι «η ΔΣΟ δεν υποστέλλει τη σημαία της εκστρατείας της ενημέρωσης για αυτό το ζήτημα, και με σειρά πρωτοβουλιών επιδιώκει να το κρατήσει στην επικαιρότητα».

 

Κοινές πολιτιστικές αξίες

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ με αφορμή τη 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης υπογράμμισε ότι «η ρωσική υποστήριξη στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, καθώς και ο κοινός αγώνας ενάντια στο ναζισμό, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των διήμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ρωσο-ελληνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΔΣΟ. Σε διάφορες ιστορικές εποχές, οι κοινές πολιτιστικές αξίες και ο κοινός Ορθόδοξος πολιτισμός βοήθησαν τους λαούς μας να ξεπεράσουν τις δύσκολες δοκιμασίες, τις οποίες δεν ξεχνάμε. Εκτιμούμε τις παραδόσεις της φιλίας, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των λαών μας».

Ο κ. Γκαβρίλοφ υποστήριξε ότι «ο Ορθόδοξος κόσμος, η αλληλεπίδραση των Ορθοδόξων χωρών, των λαών και των κοινοβουλίων θα μπορούσε να παρουσιάσει στον κόσμο ένα νέο μοντέλο συνύπαρξης –πιο αρμονικό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Δυστυχώς, η τάση για σύγκρουση, η οποία δυστυχώς υπάρχει στο εκκλησιαστικό περιβάλλον και επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των εθνών, προκαλεί ανησυχία. Βλέπουμε, ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των πιστών, δυστυχώς, παραμένει πολύ ανησυχητική τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία. Θεωρούμε απαραίτητο να ενισχύσουμε τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογό μας, για να αποτρέψουμε τα αρνητικά σενάρια και τη διάδοση των εσωτερικών εκκλησιαστικών διαφορών στους πολιτικούς και πολιτιστικούς κύκλους».

 

Το “ξανθό γένος”

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος καλωσορίζοντας την ηγεσία της ΔΣΟ εξήρε το έργο που αυτή επιτελεί λέγοντας «γνωρίζω ότι έχουμε μπροστά μας ανθρώπους εκλεγμένους στα Κοινοβούλια των χωρών μας, επομένως ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί καθήκοντα και υποχρεώσεις, ανθρώπους που φέρουν στις πλάτες τους τον κόπο της εξουσίας. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα στη σημερινή εποχή». Εξέφρασε τη χαρά του «για τις πρωτοβουλίες που έχετε λάβει, για τη συνεργασία σας με το ΕΚΠΑ και όλες τις προσπάθειες που καταβάλετε».

Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας αναφέρθηκε «στη βοήθεια, την προστασία του “ξανθού γένους”, όπως λέγαμε τότε, για να αποκτήσουμε την ελευθερία μας». Σχετικά με «τις εσωτερικές δυσκολίες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των ανθρώπων που τις εκπροσωπούν» είπε ότι πιστεύει πως «και στα ιερότερα πράγματα γίνονται λάθη. Αλλά, όμως, ο Χριστός μας, μας λέγει ότι αυτά τα λάθη μπορούν να βελτιώνονται, να διορθώνονται, φτάνει να το θέλουμε μέσα από την ψυχή μας. Δεν χρειάζονται φωνασκίες, δεν χρειάζονται πρωτοκαθεδρίες, χρειάζεται μόνο μετάνοια και διακονία. Οι λαοί μας αυτό περιμένουν. Είτε είμαστε στην Ελλάδα, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, όπου και να βρισκόμαστε, να δείξουμε το χάρισμα της διακονίας».

Πρότεινε η ΔΣΟ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, να κάνουν ένα πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ελλάδα νέων παιδιών, «προκειμένου να γνωρίσουν την ανθρωπιά στην Ελλάδα, να ανταλλάξουν απόψεις» ώστε  να δημιουργηθούν «ρίζες που μπορούν να φυτρώσουν και να κάνουν καλύτερους καρπούς. Και ποιος ξέρει, μπορεί αυτό το πείραμα μετά από λίγο καιρό να φέρει άλλα παιδιά, άλλους νέους ανθρώπους από περιοχές που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά, που θα ήθελαν να δουν πως μπορούν να ζήσουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, διαθέτοντας αγάπη, ταπείνωση και διακονία. Αυτό μας έχει υποσχεθεί ο Χριστός μας ότι είναι και αποστολή της κοινωνίας, η αποστολή μας, και να αποδείξουμε ότι είμαστε μαθηταί του».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι σύμβουλοι της ΔΣΟ, δρ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλέξανδρος Φομένκο.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Βελτιώνει το δρόμο που συνδέει το Μεγαλόβρυσο με την Ανατολή η Περιφέρεια