Ειδήσεις

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου και το Γενικό Λύκειο Τυρνάβου αναβαθμίζονται ενεργειακά


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την δημοπράτηση των έργων «Ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης 2ου  Γυμνασίου Τυρνάβου»  και «Ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης Γενικού Λυκείου Τυρνάβου» προϋπολογισμού 658.000 ευρώ και 733.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης των έργων είναι ο Δήμος Τυρνάβου.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει σε διαγενεακά έργα εκπαίδευσης, που αφήνουν πίσω τους μέλλον» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές του 2ου  Γυμνασίου Τυρνάβου και του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, αποδίδοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς,  λειτουργικά, ασφαλής και  φιλικά  προς το περιβάλλον σχολικά κτίρια. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναβαθμίζουμε  δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, επενδύοντας  πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Τα έργα

 

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου

Πρόκειται για υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα δύο κτιρίων (εκπαιδευτήριο και σχολικό γυμναστήριο) Ενεργειακής Κατηγορίας Z, Ε, τα οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν σε Κατηγορία Α, Α+, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Τοποθέτηση θερμομόνωσης κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη του σχολικού κτιρίου με επίστρωση θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης, τοποθέτηση θερμομόνωσης  στο δώμα του σχολικού κτιρίου με επίστρωση θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης, τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του σχολικού κτιρίου  με πλάκες πετροβάμβακα, αντικατάσταση των κουφωμάτων του σχολικού κτιρίου με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα, εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης με λέβητα φυσικού αερίου τεχνολογίας συμπύκνωσης καυσαερίων στο σχολικό κτίριο, εγκατάσταση νέου συστήματος κλιματισμού στο γυμναστήριο με αντλία θερμότητας τύπου αέρος – νερού, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του σχολικού κτιρίου με φωτιστικά τύπου LED, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

 

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου και του Γυμναστηρίου του

 

Πρόκειται για υφιστάμενα σχολικά κτίρια Ενεργειακής Κατηγορίας Z και Ε, τα οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν σε Κατηγορία Α και Α+ με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Τοποθέτηση θερμομόνωσης κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη του σχολικού κτιρίου με επίστρωση θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης, τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του σχολικού κτιρίου  με πλάκες πετροβάμβακα, αντικατάσταση των κουφωμάτων του σχολικού κτιρίου με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα, εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης με λέβητα φυσικού αερίου τεχνολογίας συμπύκνωσης καυσαερίων στο σχολικό κτίριο, εγκατάσταση νέου συστήματος κλιματισμού στο γυμναστήριο με αντλία θερμότητας τύπου αέρος – νερού και θερμοδοχείο 1000 lt, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του σχολικού κτιρίου με φωτιστικά τύπου LED, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

 

Προηγούμενο άρθρο Στο πλευρό των παραγωγών λαϊκών αγορών ο Χρήστος Κέλλας
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Πατέντα στην κοροϊδία