Ειδήσεις

Μήνυμα του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Λάρισας για την Εργατική Πρωτομαγιά


Η 1η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και διαχρονικό σύμβολο αγώνων και διεκδίκησης της εργατικής τάξης. Η Εργατική Πρωτομαγιά παραμένει ημέρα σύμβολο για όλους τους εργαζόμενους ανά την υφήλιο.

Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο την 1η Μαΐου του 1886. Μια εξέγερση, που κατέληξε σε αιματοχυσία κι έμεινε στην ιστορία ως μια από τις κορυφαίες στιγμές  πάλης και αγώνων , για το δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι αγώνες της εργατικής τάξης είναι αγώνες για πρόοδο και ευημερία, αλλά και για τη διατήρηση των κεκτημένων, με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη.

Εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα  τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά. Σε όλο τον κόσμο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίστηκαν και σε όσους έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους διεκδικώντας καλύτερες και κυρίως αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Η εργασία αποτελεί, χάρη στη θυσία αυτών των ανθρώπων, ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς μάς βρίσκει αντιμέτωπους με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία μέσα σε λίγους μήνες έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο εργασίας, έχει όμως επιφέρει και δραματικές αλλαγές, αλλά και αβεβαιότητα, σε μια πολύ μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

Η οικονομική απραγία και η στασιμότητα αυτής της περιόδου έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση της ανεργίας, καθώς και κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.Οι προθέσεις της κυβέρνησης για  κατάργηση του 8ωρου  και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση του 10ωρης εργασίας είναι αιτία πολέμου και δεν θα αφήσουμε  να  περάσει το νομοσχέδιο “έκτρωμα” που βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μετά από τις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ,οι εργαζόμενοι γίνονται για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα.

Η  «υγειονομική» κρίση  λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά οικονομική κρίση.

Δεν πρέπει κανείς να επιτρέψει να γίνει η πανδημία η αφορμή να απολεσθεί κανένα από τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να πάψουν να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς  με αίσθημα ενότητας και συλλογικής ευθύνης.

Όλοι  μας οφείλουμε  να συμβάλλουμε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και να αγωνιστούμε για τη δημιουργία νέων.

Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ημέρα απεργίας. Είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, προκηρύσσει την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η Ε.Γ. του ν.τ. ΑΔΕΔΥ ν.Λάρισας θα τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6  Μαΐου 2021 με  κατάθεση στεφάνων  στις 10:00 π.μ.  στο μνημείο της  πλατείας Ρήγα Φεραίου (πρώην  Νομαρχίας) και  θα συμμετάσχει σε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας  στις 10:30π.μ..

Τονίζεται πως θα  τηρηθούν με συνέπεια τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενωμένοι θα νικήσουμε.

Προηγούμενο άρθρο Ακρόαση της Άννας Βαγενά από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισαςγια την παραλιακή οδό Αγιάς
Επόμενο άρθρο Εορτάστηκαν ο Άγιος Γεώργιος και οι Νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη σε Ιερούς Ναούς στο Δήμο Κιλελέρ