Ειδήσεις

Βαγενά: Το κόλπο της κυβέρνησης με το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης


Κατατέθηκε, μαθαίνουμε, επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχέδιο 4.104 σελίδων για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.Κατατέθηκε επίσημα, όπως επίσημα το έχει κρατήσει η κυβέρνηση κρυφό από την ελληνική κοινωνία εδώ και μήνες, με εξαίρεση κάποιες τεχνηέντως γενικόλογες περιλήψεις, παρόλο που ο κανονισμός της ΕΕ ζητάει από τις κυβερνήσεις τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προετοιμασία των εθνικών σχεδίων.

Αυτό που ξέραμε, βέβαια, ήταν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης περιλαμβάνει το εργασιακό «όραμα» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, με την κατάργηση του οκταώρου και τις απλήρωτες δεκάωρες υπερωρίες. Ότι προωθεί την ατζέντα Πισσαρίδη, καθώς και συμφέροντα και επιδιώξεις των λίγων και ισχυρών, με μεγαλύτερο πλούτο για τους ίδιους και κακοπληρωμένες δουλειές και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολλούς, με διάλυση του κράτους πρόνοιας και, βέβαια, με πρόσβαση των ιδιωτών σε ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία, έρευνα και περιβάλλον με μέγιστα κέρδη και ελάχιστο ρίσκο.

 

Είναι πολύ απλό. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 32 δισ. από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Για να πάρει αυτά τα χρήματα, καταθέτει «σχέδιο μεταρρυθμίσεων» και με βάση την πρόοδο αυτών των «μεταρρυθμίσεων»θα γίνεται ηεκταμίευση των κονδυλίων. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χωρέσει εκείμέσα,χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία διαφάνεια, ό,τι αντιδραστικότερο θέλει να περάσει στην ελληνική κοινωνία, ώστε να πει μετά ότι αυτά είναι προαπαιτούμενα και ότι εάν τα πειράξουμε θα χαθούν οι πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι. Φοβερό κόλπο.

 

Αυτό, όμως, είναι ουσιώδες θέμα δημοκρατίας.Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.Σε μια περίοδο που η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με την κοινωνία όρθια είναι επιβεβλημένη, οι εργαζόμενοι, οιάνεργοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσειςδεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σαν «φτωχοί συγγενείς». Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν ανήκουν στη ΝΔ, ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον του. Όσο και αν το δημόσιο συμφέρον είναι εξ ορισμού αντίθετο στην ιδεολογία και την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης.

 

Προηγούμενο άρθρο Στο πλευρό των παραγωγών λαϊκών αγορών η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή εξατμίσεων από αποθήκες επιχείρησης στη Λάρισα