Ειδήσεις

Τα μέτρα για μετακινήσεις, πασχαλινό τραπέζι, εκκλησίες


Τον «οδικό χάρτη» για τα μέτρα του Πάσχα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε για τις εκκλησίες, θα ισχύουν τα μέτρα του ενός ατόμου ανά 25 τμ. στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανα 10 τ.μ.

Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς.

Ακόμα, την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου μόνο στο προαύλιο χωρίς πιστούς.

Ενώ και το προσκύνημα του επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Ακόμα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και από τις 3 Μαΐου στις 23:00

Τι θα γίνει με το πασχαλινό τραπέζι

Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι θα επιτρέπονται 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό, ενώ συστήνεται η διενέργεια self test.

Επιπλέον, απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Εμπορικά κέντρα και εστίαση

Τα μέτρα για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων της εστίασης εξειδίκευσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στη σχετική ενημέρωση για τον κοροναϊό και την άρση του lockdown.

Από το Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και τα εκπτωτικά χωριά με τις μεθόδους click inside και click away.

Για τη μετάβαση σε αυτά, ισχύουν τα ίδια μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή τώρα για το λιανεμπόριο. Δηλαδή θα είναι υποχρεωτική η αποστολή σχετικού SMS στο 13032 και θα υπάρχει όριο τριών ωρών για την ολοκλήρωση των αγορών.

Προτείνεται το εξής ωράριο λειτουργίας για τα malls και τα εκπτωτικά χωριά: από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ.

Μέσα στα καταστήματα θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. Μέσα στον ευρύτερο χώρο των εμπορικών κέντρων ή των εκπτωτικών χωριών επιτρέπεται ένας πελάτης πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους κατά την αναμονή τους στα ταμεία.

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες σε malls και εκπτωτικά χωριά υποχρεούνται να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα.

Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Self test σε όλο το Δημόσιο από Δευτέρα 26 Απριλίου

Στο μεταξύ, την υποχρεωτική εφαρμογή self test σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα οι οποίοι εργάζονται με φυσική παρουσία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό από τις 10 Μαΐου θα αυξάνεται η φυσική παρουσία του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης στις υπηρεσίες ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί το ποσοστό όσων εργάζονται με τηλεργασία.

Εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι είτε συνεχίζουν με τηλεργασία είτε λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας

Η χρήση των self test θα είναι υποχρεωτική δύο φορές της εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου, επίσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test ιερείς και κληρικοί.

Από την Πέμπτη του Πάσχα θα είναι διαθέσιμα τα self test για τους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων που ανοίγουν στις 10 Μαΐου.

 

Προηγούμενο άρθρο Λύθηκε το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης Μεσοχωρίου - Βλαχογιαννίου
Επόμενο άρθρο Αυστηρή ανακοίνωση των αντιδημάρχων του Δήμου Κιλελέρ σχετικά με την καθαριότητα των οικοπέδων