Ειδήσεις

Βαγενά: Εγκλεισμός για τους Έλληνες, ελεύθερη μετακίνηση για τους τουρίστες


Από τη Δευτέρα 19/04/21 ξεκίνησε το πιλοτικό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με σταδιακή άρση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες που έρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού μοριακού τεστ, που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Αυτά έως την επίσημη επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14/05/21.

Δηλαδή τέλος η καραντίνα για τους τουρίστες, αλλά οι Έλληνες απαγορεύεται να ταξιδεύουν. Μετά από το πιο μακροχρόνιο και πιο αναποτελεσματικό lockdownσε όλη την Ευρώπη και αφού η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια με την ελπίδα των πολιτών να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους, από ότι φαίνεται σκοπεύει να συνεχίσει να επιβάλλει μέτρα χωρίς λογική και χωρίς διαφάνεια σε έναν λαό που δεν αντέχει άλλο.

Γιατί δεν αφήνουν όσους έχουν εμβολιαστεί ή όσους έχουν αντισώματα να κάνουν Πάσχα; Γιατί να μη μετακινηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με σοβαρές -επιτέλους – οδηγίες; Οι Έλληνες πολίτες δε θα μπορούν να μετακινηθούν, ενώ οι τουρίστες θα μπορούν να πάνε οπουδήποτε. Αλωνίζουν οι υπουργοί και αφήνουν τον κόσμο να ελπίζει και όταν βλέπουν τις αντιδράσεις φορτώνουν την ευθύνη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Γιατί δεν δίνουν επιτέλους στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής για να δούμε πόσες φορές και με ποιο τρόπο έχει παρέμβει η κυβέρνηση στις αποφάσεις της;

Θέλει πολύ μυαλό για να σκεφτεί κανείς ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, με προϋποθέσεις για τον τρόπο μετακίνησης, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αυστηρή χρήση μάσκας και με τήρηση των κανόνων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος διασποράς του ιού θα ελαχιστοποιηθεί;Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κ. Αθηνά Λινού, «Υπάρχουν μέτρα που δεν δοκιμάσαμε ή δεν τα εφαρμόσαμε και ίσως θεωρούμε ότι η εύκολη λύση είναι κλείνουμε τα πάντα. Το θέμα είναι να πάρουμε μέτρα προληπτικά που δεν έχουν σχέση με εγκλεισμό».Επιπλέον, όπως η ίδια επισημαίνει «Μικρότερος έως μηδαμινός είναι ο κίνδυνος όσων μετακινηθούν με το αυτοκίνητο και την οικογένεια τους».

Επομένως, υπάρχει τρόπος να φύγει για Πάσχα στο χωριό μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού χωρίς να υπάρχει κίνδυνος έξαρσης των κρουσμάτων, όμως χρειάζεται αποφασιστικότητα, σοβαρός σχεδιασμός και βεβαίως ετοιμότητα για ανάληψη της ευθύνης. Όμως, τίποτα από όλα αυτάδεν διαθέτει δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καταφεύγει και πάλι στη λύση του εγκλεισμού, μία λύση που αγαπά πολύ, άσχετα από το εάν αυτή αποδίδει ή όχι. Εγκλεισμός και καταστολή είναι η εύκολη λύση για πολλά προβλήματα, ακόμα για όσα ευθύνεται η ίδια.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν 9 ημεδαποί σε Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα
Επόμενο άρθρο ΕΚΛ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές!