Ειδήσεις

Μάξιμος: Λύσεις για σταδιοδρομικά ζητήματα ενστόλων σε νομοσχέδιο που έρχεται


Η παραχώρηση του ανενεργού στρατοπέδου «Τζήμα» στο Μεζούρλο στον δήμο Λαρισαίων βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε επιπλέον σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ένστολους και τις οικογένειες τους μετά την ενημέρωση που είχε από  το προεδρείο της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), αλλά και τη διοίκηση του νεοσύστατου Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ).

Ο κυβερνητικός βουλευτής επανήλθε -μετά την συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο- στο ζήτημα της απόδοσης εκτάσεων του ανενεργού στρατοπέδου στο Μεζούρλο, που είχε αρχικά θέσει στον υπουργό (16.10.19) όταν και είχε επισημάνει ότι η παραχώρησή του «θα αποτελέσει ανάσα ζωής για την πόλη. Θέλω να πιστεύω ότι η δημοτική αρχή, ως επισπεύδουσα, θα προσέλθει με δημιουργικές προτάσεις για την αξιοποίηση των χώρων προς όφελος των κατοίκων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι το υπουργείο Άμυνας αναμένει μια ρεαλιστική και αμοιβαία επωφελή πρόταση από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση των εκτάσεων.

Ακολούθως, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέπτυξε ζητήματα πλημμελούς εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, αλλά και εκκρεμότητες που πρέπει να διεκπεραιωθούν -που του ετέθησαν από τους εκπροσώπους των στρατιωτικών- προκειμένου να στηριχτούν ουσιαστικά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Συγκεκριμένα, έθεσε τα εξής ζητήματα:

Α) Την εναρμόνιση του διοικητικού βαθμού με τον μισθολογικό των αξιωματικών με προέλευση ΕΠΥ/ΟΠΥ/ΕΜΘ, καθώς πολλοί από αυτούς αναμένουν την αποστρατεία τους και φοβούνται για προβλήματα στην συνταξιοδότησή τους. Ενώ με τον ν. 4609/19 προήχθησαν στα 30 χρόνια υπηρεσίας στον βαθμό του ανθυπολοχαγού, ωστόσο δεν υπήρξε πρόβλεψη για αντιστοίχηση της αμοιβής τους, που παραμένει στο ύψος του ανθυπασπιστή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος το χαρακτήρισε «εύλογο αίτημα» για το οποίο βρίσκεται σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Β) Τον εξορθολογισμό στη χρονική κλιμάκωση λήψης των βαθμών από τους αποφοίτους ΑΣΣΥ ετών κατάταξης από το 1991 και μετά, διότι οι αλλαγές στη νομοθεσία του ασφαλιστικού, που καθόρισαν ποιοι έχουν 35ετή και ποιοι 40ετή συντάξιμη υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, μείωσαν αδικαιολόγητα κατά ένα βαθμό και αύξησαν δυσανάλογα τους χρόνους παραμονής σε βαθμούς αξιωματικού στους αξιωματικούς εξ ΑΣΣΥ, εισαχθέντες στη σχολή από το 1991 και μετά. Επίσης επισήμανε την ανάγκη διοικητικής αποκατάστασης των κρινομένων κατά το ν. 2439/96 αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ-άρθρο 32 του ν. 4609/19. Επ’ αυτών ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση εντός του επομένου διμήνου σε νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σταδιοδρομικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γ) Την υλοποίηση της θεσμοθετημένης (ν. 4336/2015) αύξησης της ημερήσιας αποζημίωσης των μετακινούμενων στελεχών στο ύψος των 40 ευρώ ανά ημέρα και την  έκδοση ΚΥΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση, που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου 4472/2017 για το νέο μισθολόγιο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη διερεύνηση του δημοσιονομικού κόστους.

Δ) Το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), που υποχρεωτικά αποστρατεύονται σε παραγωγική ηλικία, συχνά χωρίς να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή σύνταξη. Το ζήτημα αυτό, που ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε θέσει και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός αναγνώρισε ότι είναι υπαρκτό θέμα.

Ε) Την αναβάθμιση των πτυχίων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) -ζήτημα που ο υπουργός σημείωσε ότι θα εξετάσει.

ΣΤ) Την άρση της άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας όσον αφορά στη μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ, καθώς οι ταυτότητές τους δεν αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα, γεγονός που τους αναγκάζει σε επιπλέον έξοδα έκδοσης διαβατηρίων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει.

 

Μόρια σε τρίτεκνους για ΕΠΟΠ

Τέλος, ο Θεσσαλός πολιτικός ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας για τη διόρθωση που υπήρξε στον εν εξελίξει διαγωνισμό για ΕΠΟΠ με την απόδοση μορίων και στους τριτέκνους, ζήτημα που είχε θέσει με την εμπειρία του ως αντιπροέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών φυγόποινων στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο Εγκατάσταση Μονάδας Λοιμώξεων στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου