Ειδήσεις

Κέλλας: Ολοκλήρωση φοίτησης για τους μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ


Μεταβατική πρόβλεψη για την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. μαθητείας του ΟΑΕΔ, βάσει του καθεστώτος με το οποίο εισήχθησαν, ζητά ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνειτην ανάγκη οι συγκεκριμένοι μαθητές, με την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, να λάβουν πτυχίο επιπέδου 4, με επαγγελματικά δικαιώματα κατόπινενδοσχολικών εξετάσεων, ώστε να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός της επαγγελματικής τους ζωής.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κέλλας αναφέρει:

«Με τον ν. 4763/2020, οι μαθητές, που φοιτούν στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, υπέστησαν δυσμενή μεταβολή σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των προσόντων τους. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 9 του ν. 4763/2020, οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ κατατάχθηκαν στο επίπεδο 3 και, ειδικότερα, στο καθεστώς της μεταγυμνασιακής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013, το πτυχίο που χορηγούνταν στους αποφοίτους Τάξης Μαθητείας είχε χαρακτηριστεί ως επιπέδου 4, ενώ, αναλόγως, στο Εθνικό Μητρώο Προσόντων, ο ΕΟΠΠΕΠ κατατάσσει τους πτυχιούχους ΕΠΑ.Σ. στο επίπεδο 4.

Οι μαθητές, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι εάν γνώριζαν ότι θα υφίσταντο τη συγκεκριμένη μεταβολή, δεν θα επέλεγαν τη φοίτηση τους στις ΕΠΑ.Σ., λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου επιπέδου 4, αλλά προτίμησαν τις ΕΠΑ.Σ. για την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Επομένως, είναι αναγκαίο να υπάρξει μεταβατική πρόβλεψη για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με το καθεστώς που είχαν εισαχθεί, δηλαδή να οδηγηθούν στην απόκτηση πτυχίου επιπέδου 4».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ καλεί την υπουργό Παιδείας να επεξεργαστεί και να εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών Α΄ και Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, κατά το καθεστώς με το οποίο εισήχθησαν.

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Τεμπών