Ειδήσεις

Μάξιμος: Σοβαρότατες ζημιές από παγετούς στον νομό Λάρισας


Τα προβλήματα που δημιούργησε ο παγετός στις καλλιέργειες του νομού Λάρισας, τα ζητήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατες πληρωμές αποζημιωσεων, άλλα και τις λύσεις που ζητούν οι αγρότες για την αντιπαγετική προστασία των δενδροκαλλιεργειών έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συκουρίου κ. Μιχάλη Γκουντή και ς αγρότες των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου και Ελασσόνας που υπέστησαν μεγάλες ζημιές σε αμύγδαλα, ροδάκινα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, μετέφερε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα εξής ζητήματα:

  • Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προκαλούνται ζημιές από παγετό στην αμυγδαλοπαραγωγή και συνεπώς δημιουργούνται σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πληγέντες αγρότες. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο ο ΕΛΓΑ να δείξει ταχύτερα αντανακλαστικά, να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών και κυρίως να δρομολογήσει εάν είναι εφικτό τις πληρωμές των πληγέντων πριν τη λήξη του έτους. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον περυσινό παγετό έχουν θορυβήσει τους αγρότες και ιδιαίτερα τους αμυγδαλοπαραγωγούς και το χτύπημα του παγετού για τρίτη χρονιά εύλογα δημιουργεί αγανάκτηση και οικονομική δυσχέρεια.

 

Αντιπαγετική προστασία με ανεμομείκτες

2) Καθώς τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον παγετό είναι συνεχόμενες θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής μέσων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών. Συνεπώς, τα αιτήματα των παραγωγών του Δήμου Τεμπών, για την ένταξη της αμυγδαλοκαλλιέργειας της περιοχής στις επιλέξιμες καλλιέργειες για εγκατάσταση ανεμομεικτών, όσο και του Τυρνάβου, για τη δυνατότητα ενεργοποίησης σχετικών μέτρων του ΠΑΑ (5.1) ώστε να επιδοτείται η εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμομεικτών για την προστασία των οπωρώνων, θα πρέπει να εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή με άμεση πιλοτική εφαρμογή τους στον νομό.

3) Οι παραγωγοί υπερπρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών διαμαρτύρονται γιατί οι πληρωμές από τον περυσινό παγετό είναι χαμηλότερες των αναμενόμενων, λόγω δυσλειτουργιών που προέρχονται ενδεχομένως από τις δηλώσεις καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί αγρότες που καλλιεργούν υπερπρώιμες ποικιλίες αυτών των προϊόντων, τις δήλωσαν κανονικά με το όνομα της καθεμιάς (π.χ. Early Bomba, Quinn Crest, Rich May, κλπ) στις δηλώσεις καλλιέργειας και από εκεί προέκυψαν και οι ανάλογες εισφορές. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, οι εν λόγω ποικιλίες δεν αποζημιώθηκαν με τις τιμές για τις υπερπρώιμες άλλα με χαμηλότερη τιμή. Αντιθέτως, με την τιμή που αντιστοιχεί στις υπερπρώιμες, αποζημιώθηκαν όσοι καλλιεργούσαν π.χ. Early Bomba, άλλα στις δηλώσεις καλλιέργειας δηλώθηκαν με τον γενικότερο χαρακτηρισμό ως “λοιπές υπερπρώιμες ποικιλίες”. Όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι αγρότες, αδικούνται γιατί ενώ δήλωσαν κανονικά τις ποικιλίες που καλλιεργούν ο ΕΛΓΑ δεν αντιστοίχησε τις όντως υπερπρώιμες ποικιλίες τους με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις που έπρεπε να καταβληθούν.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, αφού άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Θεσσαλού πολιτικού σημείωσε ότι η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για τις πρόσφατες ζημιές έχει ήδη ξεκινήσει και γίνονται οι σχετικές δηλώσεις ζημιάς, ενώ για τη δυνατότητα αντιπαγετικής προστασίας στις καλλιέργειες του νομού με ανεμομείκτες υπογράμμισε ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς για την αποτελεσματικότητά του πριν υπάρξουν τελικές αποφάσεις. Σχετικά με τις αντιδράσεις για τις πληρωμές στα υπερπρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια ανέφερε ότι θα ενημερωθεί και θα προβεί σε διευκρινήσεις στο προσεχές διάστημα.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση από το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ για τις αποζημιώσεις στον κλάδο
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί την Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου