Ειδήσεις

Ερώτηση της Άννας Βαγενά για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών


Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά επαναφέροντας το μείζον αίτημα των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις 3/03/21 σημειώθηκε ισχυρός καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον νομό Λάρισας, με επίκεντρο ανάμεσα στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο και με αποτέλεσμα την απώλεια ενός ανθρώπου, τρεις ελαφρούς τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές σε σχολεία, υποδομές και σε πολλές κατοικίες στα χωριά Δαμάσι, Πλατανούλια και Δένδρα Τυρνάβου και Μεσοχώρι, Αμούρι, Αμπέλια, Πραιτώριο, Βλαχογιάννη, Συκέα, Δομένικο και Μαγούλα Ελασσόνας.

Οι μεγαλύτερες δε ζημιές από τον σεισμό εντοπίζονται στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι, όπου έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα τουλάχιστον τα μισά σπίτια, δηλαδή περίπου τα 200 από τα 400 στο Δαμάσι και τα 100 από τα 200 στο Μεσοχώρι.

Είκοσι πλέον μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και με τη μετασεισμική δραστηριότητα να βρίσκεται σε εξέλιξη, κάποιοι από τους κατοίκους των χωριών αυτών διαμένουν σε οικίσκους-κοντέινερ, όμως επειδή οι οικίσκοι-κοντέινερ που έχουν εγκατασταθεί είναι πολλοί λιγότεροι από τις καταγεγραμμένες ανάγκες, οι υπόλοιποι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα, αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε σκηνές παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες, αέρας και βροχή), αλλά ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την ακεραιότητά τους.

Μέσα σε αυτή την αντικειμενικά δύσκολη καθημερινότητα, οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας, ανάμεσα σε αυτούς ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, δεν είναι εκτεθειμένοι μόνο στον καιρό, τις κακουχίες, την αβεβαιότητα για το μέλλον τους και τον διαρκή φόβο που εύλογα δημιουργεί η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά είναι εκτεθειμένοι και στον υψηλό κίνδυνο διασποράς του ιού της πανδημίας, με τα πρώτα κρούσματα να έχουν ήδη σημειωθεί ανάμεσά τους.

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ένα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό ήταν ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους κατά του Covid-19, ένα αίτημα το οποίο εκφράστηκε και από τους δημάρχους Λαρισαίων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Αγιάς, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 5/03/21 υπό τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αλλά και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίσκεψή του στα σεισμόπληκτα χωριά, μέχρι στιγμής οι κάτοικοι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση.

 

Κλείνοντας, η Άννα Βαγενά ερωτά τον υπουργό Υγείας εάν:

 

  1. Συμφωνεί ή όχι ότι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας που προαναφέρθηκαν και που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με πολλά σπίτια χαρακτηρισμένα ως μη κατοικήσιμα από κυβερνητικά κλιμάκια, βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο διασποράς του ιού της πανδημίας;
  2. Είναι στις προθέσεις του να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κατά του Covid-19 των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας;
Προηγούμενο άρθρο Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Δήμο Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο 51 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα