Ειδήσεις

Αναθεώρηση διαδικασιών για την εκπαίδευση χειριστών μηχανημάτων έργου και την έκδοση άδειας χειρισμού ζητάει ο ΣΘΕΒ


Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αναφορικά με την αναθεώρηση διαδικασιών που απαιτούνται για την εκπαίδευση χειριστών μηχανημάτων έργου και τις διαδικασίες έκδοσης άδειας χειρισμού, απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Στην επιστολή του ο Προέδρος του ΣΘΕΒ, επισημαίνει τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπαίδευση χειριστών μηχανημάτων έργου (παραδείγματος χάρη ανυψωτικά περονοφόρα τύπου κλαρκ μέχρι 120 KW, τα οποία προορίζονται για κυκλοφορία εντός των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων) και τις διαδικασίες έκδοσης άδειας χειρισμού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 113/2012 – ΦΕΚ Α 198/17-10-2012 «Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση διαδικασιών του νόμου») η διαδικασία έκδοσης άδειας χειρισμού αποτελεί μια μακρόχρονη και γραφειοκρατική διαδικασία η οποία εξαρτάται από το εκπαιδευτικό και μορφωτικό επίπεδο του υποψηφίου αλλά και από τη διαθέσιμη εμπειρία και ικανότητα ως βοηθό χειριστή.

Η έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων χειριστών από τη βιομηχανία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και απειλή για την αξιοπιστία και την υλοποίηση των εργασιών και δημιουργούν τον κίνδυνο για πιθανά ατυχήματα.

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης μέσω της επιστολής του πρότεινε στον Υπουργό, τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών πιστοποίησης στις οποίες ο ενδιαφερόμενος, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορέσει να αποκτήσει τη σχετική άδεια χειρισμού του μηχανήματος έργου που θα επιθυμούσε, με την αναφερόμενη εκπαίδευση και πιστοποίηση σχετικών εξετάσεων. Εφόσον ο οδηγός επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας χειριστής θα ήταν εφικτό να υπάρχει σύστημα άδειας χειρισμού μηχανήματος έργου κλιμακωτά ανά κατηγορία όπως ισχύει στο υπάρχον σύστημα εξετάσεων άδειων οδήγησης αναλόγως την κατηγορία που επιθυμεί και εφόσον έχει κλείσει το 21ο έτος ηλικίας. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιείται τυχόν προϋπηρεσία, θα συντομεύεται κατά πολύ η περίοδος εκπαίδευσης και θα απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η τροποποίηση της απόφασης και η αναθεώρηση όλων των διαδικασιών ώστε να διασφαλιστεί η ορθότερη και αποδοτική εκτέλεση των εργασιών και η ασφάλεια στους εργοταξιακούς και εργασιακούς χώρους, καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ασφάλεια πολιτών και διενέργεια ελέγχων το ζητούμενο για το ΤΕΕ-ΚΔΘ
Επόμενο άρθρο Σε Δαμάσι, Αμούρι και Βλαχογιάννι ο Χρήστος Κέλλας