Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Ανάλυση 6 δημοσκοπήσεων Ιανουαρίου – Το 61% υπέρ της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια


Δεκαεννιά μήνες μετά τις εκλογές του 2019 και παρά τις αντιξοότητες και την κρίση του 2ου κύματος της πανδημίας, η δημοσκοπική κυριαρχία του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αδιαμφισβήτητη.

H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι 6 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 31 Ιανουαρίου 2021 και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Marc, Metron Analysis, Opinion Poll και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

 

Εκλογική επιρροή κομμάτων

Στον πίνακα απεικονίζονται οι 6 έρευνες του Ιανουαρίου μετά τις παραπάνω αναγωγές, ο μέσος όρος τους, τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019 και ο αντίστοιχος μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Ιουλίου 2020.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

  • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 45,7%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 17,3 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 14%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 45,7%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 10% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 28,4%.
  • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 3%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 27%, αύξηση του ποσοστού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατά 31% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 13%.
  • Σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των ίδιων εταιρειών του Ιουλίου του 2020, παρατηρείται μείωση της εκλογικής επιρροής ΝΔ κατά 6%, αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1%, αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ κατά 11%, αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ κατά 8%, αύξηση της εκλογικής επιρροής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατά 13% και αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΜΕΡΑ25 κατά 3%.

Μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των 6 ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:

  • Το 49,6% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
  • Το 59,7% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 35,1% κρίνει θετικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Ο.ΕΜ.Ε.Θ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών
Επόμενο άρθρο Οδηγός φυτοπροστασίας της καρυδιάς