Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Κίνδυνος υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί το νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ με αντικείμενο την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν οι θέσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καιπρόεδρου της Συνόδου Πρυτάνεων, κ. Ζήση Μαμούρη.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέδειξε το ζήτημα στο οποίο εστίασε κατά την τοποθέτησή της στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του σχετικά με τον κίνδυνο της υποχρηματοδότησηςτων περιφερειακών πανεπιστημίων, που ελλοχεύει στη διάταξη για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού τμημάτων των περιφερειακών πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών κατά πάσα πιθανότητα και τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γίνεται, επομένως, σαφές πως η κυβέρνηση της ΝΔ με μανία προσπαθεί να «ξηλώσει» την τομή που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα αρχιτεκτονική που διαμόρφωσε σε πανεπιστήμια όπως αυτό της Θεσσαλίας, καταργώντας τμήματα, αποκλείοντας μεγάλο αριθμό φοιτητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενισχύοντας αντίστοιχα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρο και σκληρό ταξικό πρόσημο.

Επιπλέον, σχετικά με το επίμαχο θέμα της θέσπισης αστυνομικών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια, που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο,ο κ. Μαμούρης τόνισε πως τόσο οι πρυτάνεις όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού καιΕρευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) αντιτίθενται κατηγορηματικά στη διαρκή παρουσία αστυνομικής δύναμης μέσα στα ιδρύματα, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία η αστυνομία μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα,εφόσον προκύψει σοβαρός λόγος.

Θα συνεχίσει, επομένως, η κυβέρνηση να αγνοεί την ξεκάθαρη αντίθεση όχι μόνο των φοιτητών και της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά και των πρυτάνεων και της ΠΟΣΔΕΠ, προχωρώντας στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων; Ή ασπάζεται και συντάσσεται με τις πρωτάκουστες και, αν μη τι άλλο, ανάρμοστες απόψεις που εξέφρασε στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης»; Πλέον, δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα.

Λοιπόν, για να τελειώνουμε. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται αστυνομικό σώμα μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ στη χώρα μας τα περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας κατά πολιτών είναι δεκάδες φορές περισσότερα από τα περιστατικά «ανομίας» στα πανεπιστήμια.Με απαγορεύσεις δημόσιων συναθροίσεων, ποικιλότροπες απόπειρες φίμωσης της ελευθερίας της δημοσιογραφίας και με μία μετά την άλλη ύπουλη κατάργηση συνταγματικά κατοχυρωμένων κεκτημένων, στο τέλος η κυβέρνηση ένα πράγμα θα καταφέρει. Την ταχύτερη και πιο δυναμική συσπείρωση των δημοκρατικών φωνών της κοινωνίας, που θα σταθούν απέναντί της και θα της πουν δυνατά και ξεκάθαρα: «Φτάνει, ως εδώ. Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Τεμπών για την πανδημία και την ανησυχία των κατοίκων
Επόμενο άρθρο Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας