Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Ηλεκτρονικοί χαφιέδες στα πανεπιστήμια


Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ, με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε σήμερα, 2/02/21, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησής της:

«Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίουπου συζητάμε σήμερα, με τίτλο “Ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην ΤριτοβάθμιαΕκπαίδευση”, γίνεται φανερή η “διασύνδεση” των ιδιωτικώνκολλεγίων για τα οποία φρόντισε και φροντίζει η ΝΔ. Ένα στα τρία πανεπιστημιακάτμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών, καθώς η εφαρμογή της Ελάχιστης ΒάσηςΕισαγωγής πρόκειται να οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 φοιτητών. Η ρύθμιση αυτήδημιουργεί σχολές δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη φάση θα ξεκαθαρίζει η αφρόκρεμα τωνσχολών και η δεύτερη φάση θα αφορά σε ό,τι περίσσεψε, για όσους περίσσεψαν.

Η νέα αυτή κατανομή των υποψηφίωνθα δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα, κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια,ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί στις μετέπειτα αξιολογήσεις και χρηματοδοτήσεις.Στέκομαι σε αυτό το σημείο, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό. Και επειδή εκλέγομαισε μία περιοχή, στη Λάρισα, όπου εκεί έχουμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανησυχώπάρα πολύ για αυτή τη διάκριση, η οποία πιθανώς στο μέλλον θα φέρειυποχρηματοδότηση των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Πάω τώρα στο δεύτερο μέρος τουνομοσχεδίου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο – πολύ χαριτωμένος τίτλος – “Προστασίατης Ακαδημαϊκής Ελευθερίας”. Ωραία ελευθερία οραματίζεστε, μπράβο. Μόνοηλεκτρικά συρματοπλέγματα δεν βάλατε γύρω από τα πανεπιστήμια για να ταμετατρέψετε σε στρατόπεδα. Με το νομοσχέδιό σας έρχεται ο “ηλεκτρονικόςχαφιές”. Έτσι λέγεται αυτό – όσο και αν προσπαθείτε να το πείτε αλλιώς –με τα “Κέντρα Ελέγχου” και το ηλεκτρονικό “φακέλωμα”.

Εμείς, που ζήσαμε τη Χούντα –ήμουν φοιτήτρια της Νομικής Σχολής το 1967 όταν έγινε η Δικτατορία καιαναγκάστηκα να σταματήσω τις σπουδές μου, γιατί λόγω των αριστερών μουφρονημάτων ήταν δύσκολο να παρακολουθήσω τα μαθήματα – σας λέω, λοιπόν, ότι γιαεμάς και για πολλούς άλλους δημοκρατικούς πολίτες αυτές οι διατάξεις είναι ανατριχιαστικές. Εγώ ανατρίχιασα όταν τις διάβασα. Πώς τολμάτε να τις προτείνετε;Εγώ σαν μητέρα, αν είχα σήμερα παιδιά που επρόκειτο να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να πάνε σε ένα ανελεύθερο πανεπιστήμιο. Θα ήθελα τα παιδιά μου να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μόνα τους την προσωπικότητά τους και να ξέρουν και να αποφασίζουν τα ίδια τι είδους φοιτητές και, στη συνέχεια, τι είδους πολίτες θα γίνουν.

Όσο για την παραβατικότητα μέσακαι γύρω από τα πανεπιστήμια, με το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά, χαίρομαι πουβρίσκεται στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης, γιατί θέλω να τον καλέσω για ακόμα μίαφορά να έρθει τώρα, τώρα εδώ στη γειτονιά μου, εδώ που μένω στο Μεταξουργείοκαι να δει τι σημαίνει παρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών και εγκληματικότητα.Ή μήπως οι πολίτες που ζούνε γύρω και κάτω από την Ομόνοια είναι πολίτες β’κατηγορίας; Φτωχοί, μετανάστες και Έλληνες, που μάθανε να συμβιώνουν με τηνπαρανομία και την εγκληματικότητα. Ελάτε, κ. υπουργέ, τώρα, να μαζέψουμε τις ματωμένεςσύριγγες, που είναι εδώ έξω από το σπίτι μου και από τα άλλα σπίτια της γειτονιάς,για να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά, τα παιδιά όλης της γειτονιάς πουπηγαίνουν και γυρίζουν κάθε μέρα από τα δημοτικά σχολεία και από τονβρεφονηπιακό σταθμό. Τα έχω πει πάρα πολλές φορές αυτά, κ. υπουργέ, αλλάείπαμε, εδώ κατοικούν φτωχοί άνθρωποι, μετανάστες, δεν είναι και ψηφοφόροι σας.Μήπως περισσεύουν, κ. υπουργέ, τίποτα χρήματα εκεί στο υπουργείο σας για τηδημιουργία κάποιου ειδικού σώματος προστασίας της ζωής μας από τους εμπόρουςναρκωτικών εδώ στο κέντρο της Αθήνας; Και αφήστε τα πανεπιστήμια. Κι εμάς δεν μας νοιάζει τι χρώμα στολή θα φορούν θα φορούν αυτοί.

Αυτά. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πυργετού
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει λύσεις και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες!