Πρωτοσέλιδο

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανέγερση του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας


Λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για το έργο «Ανέγερση 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας» συνολικού προϋπολογισμού 1.058.77 ευρώ. Το νηπιαγωγείο  χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» και πρόκειται να κατασκευασθεί, στη συνοικία Αμπελοκήπων (Βαρόσι) Ελασσόνας, σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως Ελασσόνας συνολικού εμβαδού 1.115,00 τ.μ., ενώ το προτεινόμενο εμβαδό του κτιρίου είναι περίπου 400 τ.μ..

 

«Ικανοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ελασσόνας καθώς το παλαιό σχολείο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες  παιδιών και  εκπαιδευτικών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα και τις τεχνικές μας υπηρεσίες,  αναλαμβάνουμε την ανέγερση του νέου κτιρίου. Με διαγενεακές πολιτικές επενδύουμε σε σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης που αφήνουν πίσω τους μέλλον» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σκοπιμότητα  του έργου

Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας που σήμερα στεγάζονται σε υφιστάμενο κτίριο κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το 1ο Νηπιαγωγείο Ελασσόνας λειτουργεί ως 2θεσιο ολοήμερο με μαθητικό δυναμικό 32 μαθητές. Η σχολική μονάδα στεγάζεται σήμερα σε δημόσιο κτίριο, σε πάροδο της οδού Ι. Μαυροδήμου, στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης, όμως το κτίριο αυτό ανεγέρθηκε το 1901 και η χρήση του αφορούσε τη στέγαση του Νοσοκομείου της περιοχής.

Οι συνθήκες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου σε αυτό το χώρο είναι πλήρως δυσχερείς αφού:

α) Το κτίριο είναι παλιό και η αρχική του κατασκευή προέβλεπε μια τελείως διαφορετική χρήση

β) Η πρόσβαση των μαθητών από και προς τις αίθουσες διδασκαλίας, από και προς τον αύ-λειο χώρο αλλά και προς τις τουαλέτες του Νηπιαγωγείου (που βρίσκονται εκτός του κτιρίου σε άλλο βοηθητικό κτίσμα) γίνεται μέσω πολλών σκαλοπατιών, δεδομένου ότι το υπάρχον κτίριο βρίσκεται σε ύψωμα.

Όλα τα παραπάνω δεν συνάδουν και δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες (ολοήμερο σχολείο, εστιατόριο, αίθουσα ανάπαυσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.α.).  Σήμερα φοιτούν 32 μαθητές και με την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης (Ν.4521/2018) και για τα προνήπια ο αριθμός αυτός θα κινείται με αυξητικές τάσεις για τα επόμενα χρόνια.

Ο κύριος στόχος της επέμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης και απομακρύνοντας τον κίνδυνο της στέγασης των μαθητών σε ακατάλληλο κτίριο.

Τέλος το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και των μαθητών της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοβουλία για ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης