Ειδήσεις

Ε. Λιακούλη: Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν, τα Φάρσαλα και η Καρδίτσα!


Επανέρχεται η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη με κοινοβουλευτική της ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σε πέντε συναρμόδιους Υπουργούς, για το ζήτημα των πληγέντων από το φαινόμενο «Ιανός», στις περιοχές Φαρσάλων και Καρδίτσας, που περιμένουν ακόμη την πλήρη αποζημίωσή τους, επισημαίνοντας τα εξής:

«Μετά τη μεγάλη καταστροφή από τον «Ιανό», θεσμοθετήθηκε η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων, ώστε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, να καταβληθούν αποζημιώσεις ποσών, 5.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα, για ιδιώτες, επιχειρήσεις, και αγρότες και παράλληλα να γίνει εξατομικευμένη και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών, με σκοπό την ουσιαστική και πραγματική  αποζημίωσή τους.

Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση, προχώρησε στην δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων για τους πληγέντες και πράγματι, η διαδικασία άρχισε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής συμφώνησε κατ’ αρχήν, ψηφίζοντας τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή, αναγνωρίζοντας τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που προέκυψαν από το πέρασμα του κυκλώνα για τις περιοχές αυτές και τους συμπολίτες μας, με αυτονόητη την απαίτησή μας για απόλυτη διαφάνεια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η έκτακτη αυτή κατάσταση για την εξυπηρέτηση πελατειακών λογικών, αντί ενίσχυσης και πλήρους αποκατάστασης των πραγματικών δικαιούχων.

Οι διατάξεις για τις αποζημιώσεις στις πληγείσες περιοχές, ψηφίστηκαν από το Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με άλλα κόμματα,  με μοναδικό σκοπό να αποβούν προς όφελος των περιοχών αυτών και ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών των Φαρσάλων και της Καρδίτσας.

Δυστυχώς, οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης με μακροπρόθεσμη στήριξη των νοικοκυριών που έχασαν τα σπίτια τους, των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο ή αδυνατούν να επανεκκινήσουν  και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που κυριολεκτικά αφανίστηκαν, ποτέ δεν εκπονήθηκε και καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει.

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος, που εγκυμονεί για τις περιοχές μας, είναι να ξεχαστεί η ολοσχερής καταστροφή που υπέστησαν και να αρκεστούμε σε αποζημιώσεις, …παρηγορητικού χαρακτήρα

Κατόπιν αυτού, ζητώ να μου απαντήσουν οι συναρμόδιοι κκ Υπουργοί: πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί συνολικά για το Πρόγραμμα αποζημιώσεων από τον Ιανό, ανά περιφερειακή ενότητα και ανά κατηγορία (κάτοικοι, επιχειρήσεις, αγροτικές εγκαταστάσεις), πόσοι πληγέντες έχουν λάβει αποζημιώσεις και  πόσες εξατομικεύσεις ζημιών έγιναν στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα.

Ζητώ επίσης να  καταθέσουν  το σύνολο των εγγράφων, για το ανωτέρω θέμα, ανά πληγείσα περιφέρεια, προς ενημέρωση των αρχών, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών» .

Προηγούμενο άρθρο Παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα - Τι ισχύει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας