Ειδήσεις

Δημοπρατείται το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Γέφυρας Παλαιοκάστρου


Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο  «Αποκατάσταση ζημιών στη Γέφυρα Παλαιοκάστρου», του Δήμου Ελασσόνας,  προϋπολογισμού 500.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Οι εργασίες αφορούν στην προστασία των δύο ανοιγμάτων της γέφυρας καθώς και στην ενίσχυση της κοίτης  και των οχθών του ποταμού Βούλγαρη.

«Προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου

για το Δήμο Ελασσόνας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες  «θωρακίζουμε» από πλημμυρικά φαινόμενα τη γέφυρα  Παλαιοκάστρου. Είναι ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και το οποίο συμβάλει στην ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

  • Προτείνεται προστασία της όχθης με συρματοκυλίνδρους και συμρματοκιβώτια διαμέτρου 0,60 m με κλίση 1:1 και θεμέλια πάχους 1,00 m. Στην επαφή με το αριστερό ακρόβαθρο του δεξιού ανοίγματος και το δεξιό του αριστερού σταδιακά η προστασία μεταβάλλεται σε κατακόρυφη. Η στέψη των έργων προστασίας είναι περίπου 0,75 m πάνω από τη Στάθμη Πλημμύρας Τ=10. Το συνολικό μήκος είναι περίπου 135 m. Οι λίθοι των συρματοκιβωτίων θα λαμβάνονται από την κοίτη του ποταμού.
  • Προστασία της δεξιάς όχθης του δεξιού ανοίγματος ανάντη σε μήκος 100 m περίπου και κατάντη σε μήκος 80 m περίπου με συρματοκυλίνδρους διαμ. 0,60 m και συρματοκιβώτια όπως στην προηγούμενη περίπτωση.
  • Προστασία της αριστερής όχθης του αριστερού ανοίγματος κατάντη σε μήκος 335 m περίπου με συρματοκιβώτια όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις. Η στέψη των έργων προστασίας είναι περίπου 0,70 m πάνω από τη Στάθμη Πλημμύρας Τ=10.
  • Προστασία της χαμηλής κοίτης του δεξιού και αριστερού ανοίγματος κατάντη της ιρλανδικής διάβασης με συρματοκιβώτια πάχους 1,00 m.
  • Προστασία των βάθρων του δεξιού ανοίγματος σε πλάτος 7,00 m με συρματοκιβώτια πάχους 1,00 m.
  • Προστασία από διάβρωση των ακροβάθρων και μεσοβάθρων των δύο ανοιγμάτων με επένδυση της χαμηλής κοίτης με συρμοτοκιβώτια πάχους 0,50 m.
  • Προστασία των χαμηλών κοιτών (αριστερή και δεξιά) κατάντη των ιρλανδικών διαβάσεων λόγω υψηλών ταχυτήτων με ουδούς από συρματοκιβώτια πάχους 1,00 m και βάθους 1,00 m σε μήκος 80 m περίπου δεξιά (4 ουδοί) και μήκος 20 m περίπου αριστερά (1 ουδος).
Προηγούμενο άρθρο 33 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests σε περιοχές της Λάρισας