Ειδήσεις

Ο Κ. Αγοραστός σε διαδικτυακή ημερίδα για τον Αθλητικό Τουρισμό


«Στην δύσκολη μετα- covid εποχή, η ελληνική κοινωνία για να μπορέσει να σταθεί χρειάζεται αλληλεγγύη, πρόνοια, συνεργασία και ανταγωνισμό προσφοράς. Μπορούμε να δομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία  μέσω του αθλητισμού, γιατί εμπεριέχει στο DNA  του και  εκπροσωπεί με ιδανικό τρόπο όλες τις διαχρονικές  ανθρώπινες αξίες και  τα ιδανικά που έχει ανάγκη η νέα εποχή» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διαδικτυακή ημερίδα για τον αθλητικό τουρισμό που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Europe Direct Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας και ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας. «Με οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια σε  πρώτη αθλητική περιφέρεια στη χώρα, με διεθνή αναγνωρισιμότητα και διαρκείς διακρίσεις και επιδόσεις» τόνισε ο Κ. Αγοραστός. «Με  σύγχρονα Αθλητικά Κέντρα παντού,  που φιλοξενούν παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και πανελλαδικά  πρωταθλήματα. Με ελκυστικούς χώρους άθλησης που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να βρίσκουν διέξοδο σε υγιή πρότυπα ζωής και να ξεφεύγουν από επικίνδυνες ατραπούς. Με καινοτόμες,  εναλλακτικές δράσεις όπως το πολυβραβευμένο Υποθαλάσσιο Μουσείο  και  Καταδυτικό Πάρκο  που ανέδειξε την Αλόννησο στους 6 καλύτερους βιώσιμους τουριστικούς  προορισμούς παγκοσμίως. Με νέα έργα όπως το Ποδηλατοδρόμιο στο Βόλο, το μοναδικό στην ηπειρωτική χώρα. Δημιουργήσαμε μια θετική ενέργεια στη Θεσσαλία,  ένα ισχυρό ρεύμα αθλητικού τουρισμού με προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες. Με τα αθλητικά  έργα μας δίνουμε προοπτική και ανάσες ελπίδας,   δημιουργούμε   θέσεις εργασίας και ενισχύουμε  την πραγματική οικονομία. Σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους γίναμε μια μεγάλη  αθλητική γροθιά. Παραμένουμε ενωμένοι, για  να μπορέσουμε να ωφεληθούμε από το θετικό αποτύπωμα που θα διαχυθεί στη Θεσσαλία με την επιστροφή στην κανονικότητα, την μετά – covid  εποχή. Η Θεσσαλία βρίσκεται στο χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων και των ασφαλών τουριστικών προορισμών. Είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, μια μικρή Ελλάδα  και μια μεγάλη αθλητική Περιφέρεια» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στον οικονομικό αντίκτυπο του αθλητικού τουρισμού εστίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, τονίζοντας: «Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια βιομηχανία που δημιουργεί εισόδημα  και ενισχύει την  οικονομία σε εποχές που η τοπική αγορά βρίσκεται  σε ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της Λάρισας που τον Ιούλιο του 2019 φιλοξένησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης και το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου νέων. Συνολικά 1.150 αθλητές και άλλοι 3.000 συνοδοί, προπονητές και μέλη οικογενειών βρέθηκαν στην πόλη  για τρεις ημέρες. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε επισκέπτης ξοδεύει κατά μέσο όρο 50 ευρώ την ημέρα μαζί με τη διαμονή του. Επομένως σε ένα  τριήμερο, στη Θεσσαλία εισέρρευσαν  600.000 ευρώ, γιατί  όλοι αυτοί οι άνθρωποι διέμειναν, έφαγαν, αγόρασαν, κυκλοφόρησαν όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και   σε όλη τη Θεσσαλία, ενισχύοντας  τα ξενοδοχεία, την  εστίαση και την τοπική αγορά» ανέφερε ο κ. Λιούπας.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας  τόνισε: «Στη μετά covid-19 εποχή για να λειτουργήσει το τουριστικό προϊόν και να φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να κινούνται παράλληλα 3 άξονες προς την ίδια κατεύθυνση: Υποδομές,  Μέτρα στήριξης και  Προώθηση των προορισμών. Στον τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη έχει σχεδιάσει τη συνδιοργάνωση μεγάλων αθλητικών συναντήσεων για την επόμενη ημέρα. Στον τουρισμό Αθλητικής αναψυχής – Περιπέτειας οι τρεις άξονες που κινείται η Περιφέρεια για την επανεκκίνηση  του κλάδου έχουν ως εξής :

Υποδομές

– Το πρώτο καταδυτικό πάρκο και υποθαλλάσιο Μουσείο στην Ελλάδα στην Περιστέρα Αλόννησου

– Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου

– Οδικό κύκλωμα Μετεώρων

– Οδικό κύκλωμα Λίμνης Πλαστήρα

– Συντήρηση μονοπατιών

– Ψηφιακή απεικόνιση Μετεώρων

– Ψηφιακή απεικόνιση Ολύμπου

– Οδικό κύκλωμα Πηλίου

– Κατασκευή νέων μαρίνων

– Προπονητικό κέντρο στον ορεινό όγκο των Τρικάλων

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

– Πιέσαμε και πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

– Πιέσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις

– Υλοποιήσαμε την δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων για τα πρωτόκολλα υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

Θεσσαλίας

– Ενισχύσαμε με 80 εκατ. ευρώ, επενδύσεις υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων,

μέσω των προγραμμάτων Επενδύω και Επανεπενδύω στη Θεσσαλία

– Χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων,

μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου

– Χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων

επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή, λόγω της πανδημίας του covid-19

– Χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα

ΑΝΑΣΑ και – Πιέζουμε για νέα μέτρα

Προβολή – προώθηση

– Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

– Καταχωρήσεις σε διεθνή ΜΜΕ όπως wandermagazine , vikinger κτλ

– Παρουσίαση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε roadtrips στην Κεντρική Ευρώπη

– Υποδομές για αεριοπεριήγηση με αερόστατο στη Λίμνη Πλαστήρα

– Αλεξίπτωτο πλαγιάς σε όρος Κόζιακα Πίνδος απέναντι από Μετέωρα

– Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού

– Προώθηση μέσω social media

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι  κ.κ. Ιωάννης Δάρας δημοσιογράφος – δικηγόρος -αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS), Ουρανία Βροντού αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελλοποννήσου, Δημήτρης Παπαλέξης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου  Λάρισας και Απόστολο Γούλας υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Σωτήρης Κέλλας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθερία» και  μέλος της Ακαδημίας Αθλητικών Συντακτών.

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 4ο EU Jobs and Mobility Roadshow
Επόμενο άρθρο Σε διαδικτυακή συνάντηση το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας